Министърът на финансите на Черна гора се опита да смекчи опасенията във връзка с подкрепен от Китай пътен проект на стойност близо 1 млрд. долара, настоявайки, че страната може да си позволи да изплати дълга и не се нуждае от помощ от ЕС, информира "Франс прес".

Проектът е част от огромна вълна от китайски инвестиции на Балканите, което предизвика опасения, че правителствата са се превърнали в прекалено зависими от парите на Пекин.

Страната от НАТО, която се стреми към членство в ЕС, изтегли заем от 788 млн. евро през 2014 г., но оттогава проектът е подложен на обвинения в корупция и съмнения относно неговата жизнеспособност.

Китай е най-големият инвеститор в Черна гора

Китай е най-големият инвеститор в Черна гора

На второ място по чужди инвестиции в Черна гора е Италия

Финансовият министър Милойко Спаич, част от правителство, което взе властта миналата година след три десетилетия управление на социалистите, беше масово цитиран тази седмица, че Черна гора е поискала помощ от ЕС за погасяване или рефинансиране на наследения от него дълг.

Информациите накараха Общността категорично да отхвърли идеята, но Спаич заяви пред "Франс прес", че твърденията се основавали на недоразумения.

"Както вече казахме, до Европейската комисия не е изпращано искане за поемане, изплащане или съдействие за погасяване на китайския дълг и поради това то не може да бъде отхвърлено", каза той.

И настоя, че страната е в състояние да обслужва заема с 14-годишен срок за погасяване, което трябва да започне през юли.

"Черна гора разполага със стабилни и устойчиви публични финанси и може редовно да финансира всички свои дългове и задължения към международни партньори", увери черногорският финансов министър.

Публичният дълг на Черна гора, страна с 600 000 души на Адриатическото крайбрежие, миналата година възлизаше на 97 процента от БВП, а пандемията от коронавируса разруши туристическата индустрия, основният ѝ източник на доходи.

Страната взе назаем от Китай и ангажира китайска компания за изграждането на 165-километровия път, който да свърже адриатическия курортен град Бар със сръбската граница на север като част от опит за стимулиране на икономиката.

Най-сложният 41-километров участък от пътя трябваше да бъде завършен до май 2019 г., но крайният срок беше изместен до ноември тази година.

Сагата подчерта нарастващата роля на Китай в региона, не само с големи инфраструктурни проекти, но напоследък доставящ стотици хиляди дози коронавирусна ваксина.

В доклад през февруари мозъчният тръст Европейски съвет за външни отношения определи Черна гора като "христоматиен пример за дипломация за вкарване в дългов капан" - когато една страна оседлае друга с неуправляем дълг, за да увеличи влиянието си.

Черна гора е фаворит за членство в ЕС в региона, но експерти предупреждават, че Общността трябва да работи усилено, за да избегне загубата на влияние.

Европейският съвет за външни отношения изтъква, че Китай е "на път да придобие реален лост за избор на политики, политически нагласи и разкази в някои части на Западните Балкани".