Чешки фермери изхвърлиха оборски тор пред правителствени служби и блокираха улиците на Прага с трактори в четвъртък, предава "Ройтерс".

Фермери в целия ЕС излязоха на улицата тази година, призовавайки за премахване на ограниченията, наложени им от плана за Зелена сделка за справяне с изменението на климата, и за повторно налагане на митата върху селскостопанските продукти от Украйна.

В сряда хиляди полски фермери протестираха пред офиса на министър-председателя във Варшава. Миналия месец фермери се събраха на протест в Брюксел по-време на срещата на земеделските министри на ЕС.

Чешките фермери, в третия си протест от средата на февруари, се струпаха в Прага рано в четвъртък, нареждайки стотици трактори по крайречен път, водещ до правителствените служби и задръствайки трафика и част от обществения транспорт.

Полицията каза, че фермерите са изхвърлили тор, което е довело до един арест.

Министърът на земеделието Марек Виборни повтори, че правителството няма да се подчини на натиск.

"Готов съм да отида и да проведа честна дискусия с фермерите", каза Виборни в публикация в платформата за социални медии X.

"Очаквам честен подход от организаторите на протеста, които обещаха да не блокират движението в Прага. Не смятам че тор, изхвърлен върху трамвайните релси, за такъв подход."

Чешката аграрна камара призова за субсидии, съответстващи на нивата от 2022 г., и програми за подпомагане на заетостта в селското стопанство, заедно с намален данък върху собствеността върху земеделската земя.

Той също така иска правителството да помогне за справяне с излишъка на пазарите в ЕС, причинен от евтиния внос.

"Ситуацията... не е добра и непрекъснато се влошава", каза президентът на камарата Ян Долежал преди протестите. "Когато две години липсва политическа воля на управляващата коалиция, трябва публично да поискаме помощ."

България и още 19 еврочленки искат бърз отговор на земеделското недоволство

България и още 19 еврочленки искат бърз отговор на земеделското недоволство

В писмото се настоява за краткосрочни отговори на проблемите