Украинската държавна компания Ukroboronservice и чешкият производител на боеприпаси Sellier & Bellot планират да построят фабрика за боеприпаси в Украйна. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал пред журналисти в Прага, предаде Ройтерс.

Чешката република е основен поддръжник на Киев в борбата му с Русия оглавявайки инициатива, която осигури стотици хиляди боеприпаси от цял ​​свят.

Шмигал посочи, че Украйна е получила първите 50 000 снаряда от чешката инициатива, стартирала по-рано тази година. Чешкият премиер Петр Фиала отбеляза, че доставката на боеприпаси трябва да продължи и през следващата година.

Наред с други споразумения в отбранителната индустрия ще бъде построена нова фабрика за патрони в Украйна. Споразумението беше подписано между Sellier & Bellot и Ukroboronservice, отбеляза Шмигал. Той обаче не даде подробности за сделката. По думите това е жизнено важна за запасите на армията.

Чешкият производител на оръжия Colt CZ Group (CZG.PR), който придоби Sellier & Bellot тази година, заяви, че ще предостави машини за производство на малокалибрени боеприпаси като част от проекта. Друго подразделение на Colt CZ, Ceska Zbrojovka, също подписа сделка за трансфер на технологии за своите пушки CZ BREN 2, които ще бъдат произведени в Украйна.

Чешката военна помощ за Украйна от военни запаси достигна 288 милиона долара

Чешката военна помощ за Украйна от военни запаси достигна 288 милиона долара

Чехия досега са изпратили осем самолета, включително два тази година, както и 94 860 артилерийски боеприпаси