Русия и Украйна могат да се договорят за Крим като Москва плати компенсации на Киев. Подобно предложение направи чешкият президент Милош Земан, в отговор на въпрос на члена на украинската делегация, зам.-председателят на фракцията на Върховната рада "Блок на Петро Порошенко Алексей Гончаренко в ПАСЕ.

"Крим е вече свършен факт. Смятам за възможно да си представя, че Русия би платила на Украйна някакви компенсации. Във финансова форма или в нефт и газ", заяви чешкият политик.

По мнението на Земан, в случай на несъгласие на компенсации Украйна ще започне "европейска война". Той в частност цитира бившия германски президент Йоахим Гаук: "Ако искаме за вземем Крим и да го върнем на Украйна, това ще означава европейска война". По думите на Земан, това е недопустимо. Длъжни сме да избегнем европейска война и вие сте длъжни да разберете това", обърна се той към депутатите.

При това чешкият политик смята, че предаването на Крим от бившия СССР на Украинската съветска социалистическа република през 1954 г. е била грешка. "Никита Хрушчов направи непростима глупост и международната политика признава сега, че Крим не може да бъде върнат на Украйна", заяви Земан.

Освен темата за принадлеждност на Крим, Земан засегна и въпроса за целесъобразност на удължаването на антируските санкции, поставяйки го под съмнение. Изказващите се след чешкия държавен глава представители на Франция, Армения, Великобритания и Сърбия изтъкнаха "мъдростта на Земан". Според изданието, с комплименти по негов адрес излезе и председателстващият ПАСЕ Роджър Гейл.

По време на своето изявление първият заместник-председател на Върховната рада Ирина Геращенко потвърди, че по време на представянето на президента на Чехия в залата са "чувани аплодисменти, заявления за неговата мъдрост и прозорливост", го изтълкува по своему. "Това е така печално - да видиш пълната политическа деградация в Страсбург", написа тя във Фейсбук.