Северноатлантическият алианс трябва да се бори по-активно срещу "ислямския тероризъм", заяви чешкият президент Милош Земан на традиционното коледно обръщение към гражданите, излъчено от водещите телевизионни и радиостанции на републиката, цитиран от ТАСС.

"Ние сме част от ЕС и НАТО. Ние трябва да се държим по енергично в тези организации, да бъдем уверен в себе си партньор, на когото ако нещо не му харесва, да даде ясно да се разбере какво е то. НАТО трябва да води значително по-активна борба срещу ислямския тероризъм", коментира Земан.

Той подчертава, че задължителните механизми за разпределяне на бежанците в Европейския съюз са неприемливи. "Миграционните квоти следва да се определят в съответствие с нашите национални интереси, никой не може да ни диктува, кого ще приемем на собствената си територия. Аз вярвам, че проектът за миграционните квоти отива в кофата за боклук на историята, а догодина за него никой няма и да говори", допълва президентът.

Земан също така призовава за рязко намаляване на броя на чиновниците, които през последните 15 години са се увеличил от 80 хиляди до 150 хиляди и предлага да се пренасочват към търговския сектор на националната икономика.

Земан също изрази увереност, че назначеното от него преди две седмици правителството на министър-председателя Андрей Бабишов, разчита на подкрепата на 78 от 200-те депутати от долната камара на парламента и ще бъде одобрено от най-високата законодателен орган на Чешката република. Според него, това няма да се случи до 10 януари, когато парламентът ще гласува одобрението на новия министър-председател и неговия кабинет.

Президентът на Чешката република също отхвърля възможността за назначаване на предсрочни парламентарни избори в страната. Според него партиите са отговорни за стабилността и положението в републиката и трябва да се споразумеят за държавна подкрепа.