Четирима американци, отвлечени малко след като пристигнали в Мексико, са били в страната по медицински причини и вероятно са станали жертви на объркана самоличност, съобщи Fox News.

Гражданите на САЩ са преминали от Тексас в Матаморос, Тамаулипас, Мексико, за да купят лекарства, съобщи мексиканският президент Андрес Обрадор в понеделник.

По думите му, хората са били нападнати и отвлечени от групировка. 

Появи се и видео от инцидента. Fox News все още не е проверила независимо автентичността на видеото.

Американски служител каза, че американците са били нападнати по погрешка и не са били предвидените цели на нападението, според съобщение на New York Post в понеделник.

Кен Салазар, посланикът на САЩ в Мексико, каза в понеделник, че невинен мексиканец е бил убит при нападението, докато правителствата на САЩ и Мексико си сътрудничат в опит да получат освобождаването на четиримата американци.

Полицията на Мексико разследва изчезването на трима журналисти

Полицията на Мексико разследва изчезването на трима журналисти

Акция на силите на реда

"Нямаме по-висок приоритет от безопасността на нашите граждани, каза Салазар. Длъжностни лица от различни правоприлагащи агенции на САЩ работят с мексиканските власти на всички нива на управление, за да постигнат безопасното завръщане на нашите сънародници."

Припомняме, че престъпността по границата и в самото Мексико от много години е огромен проблем и причина за напрежение в двустранните отношения. Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп бе наложил строги мерки срещу имиграцията и строеж на стена по границата. 

Мексиканските власти често са хулени от обществеността в страната за орвличания и убийства от наркокартелите.