Четирима от общо шестте жертви на атентатите в хотелите в Джакарта са чужденци.
Това съобщи индонезийският здравен министър, цитиран от СиЕнЕн.

Той уточни, че двама от загиналите във взривовете са от Австралия, един от Нова Зеландия и един от Сингапур. Петата жертва на атаките е индонезиец. Шестият загинал за момента остава неидентифициран.

При взривовете в хотелите в Marriot и Ritz-Carlton бяха ранени и 60 души. Възможно е обаче броят на жертвите да нарасне, защото някои от пострадалите са с опасност за живота. Сред ранените има и осем граждани на САЩ.

Припомняме, малко след като в хотелите избухнаха две взривни устройства, стана ясно, че атаките са дело на двама атентатори-самоубийци. Часове след взривовете беше разпространен и видеоматериал, показващ как един от атентаторите се взривява.

Атаките бяха остро осъдени, както от Европейския съюз, така и от САЩ в лицето на американския президент Барак Обама. Той ги определи като недопустима жестокост и гарантира помощта на САЩ към борбата на Индонезия срещу тероризма.

За момента не ясно кой стои зад атаките. Разследващите обаче посочиха, че е възможно те да са дело на групировката „Джемаа исламия", сочена за близка с „Ал-Кайда".