Четирима предполагаеми престъпници бяха убити, а още шестима бяха арестувани при широка осемчасова акция на македонската полиция в село Бродец на Шар планина край Тетово днес, информира БНТ.

Операцията на специалните части "Планинска буря", осъществена с помощта на хеликоптери, беше насочена срещу криминална група, в състава на която са били Лирим Якупи, с прякора Нацист, и Рамадан Шити. Двамата през лятото избягаха от затвора "Дубрава" в Косово и оттогава полицията ги издирва.

На пресконференция във вътрешното министерство днес след обяд бе сложен край на спекулациите за броя на убитите и задържани по време на акцията. Според шефката на полицията Гордан Янкуловска, убитите са четирима, а задържаните са общо шестима. Няма пострадали цивилни граждани или полицаи.

Янкуловска не пожела да съобщи имената на загиналите членове на криминалната банда, но според някои неофициални източници сред убитите е един от двамата издирвани Рамадан Шити. Другият - Лирим Якупи с прякора Нациста е в неизвестност.

Разбитата банда била от петнадесетина човека, а след акцията полицията открила цял арсенал с оръжие и муниции. Вътрешният министър опроверга и спекулацията в някои местни и косовски медии на албански език, че при операцията е бил свален полицейски хеликоптер.

Представител на КейФОР съобщи, че миротворческите сили са повишили контрола на границата между Македония и Косово, но че граничните пунктове не са били затваряни.

Днес през целия ден подходите към високопланинските села на Шар планина бяха затворени от тежковъоръжена полиция, а журналистите бяха блокирани при долната станция на кабинковия лифт в края на Тетово.
В града вече е спокойно, допълва БНТ.