Четирима от най-близките сътрудници на британския премиер Борис Джонсън подадоха оставки в четвъртък, съобщи "Ройтерс".

Това се случи в бурен ден за неговото правителство, тъй като британският премиер е изправен пред криза заради обществения гняв след разкритията за поредицата от партита по време на блокирането на коронавирус.

Ядосаните депутати от собствената му Консервативна партия, някои от които вече призоваха за оставката му, поискаха основен ремонт на неговата операция на Даунинг стрийт, ако той иска да остане на власт.

Джонсън отхвърли призивите да се оттегли.

В четвъртък трима от главните му помощници - началникът на кабинета Дан Розенфийлд, личният секретар Мартин Рейнолдс и директорът по комуникациите Джак Дойл подадоха оставки. Те са пряко свързани със събиранията - съобщава се, че Рейнолдс е изпратил имейл с молба на присъстващите да си "донесат алкохол". 

Борис Джонсън вече чете доклада за партитата си

Борис Джонсън вече чете доклада за партитата си

Очаква се публикуването на документа

Четвърти се оттегля заради удар, който Джонсън направи срещу лидера на основната опозиционна Лейбъристка партия - нещо, за което неговият финансов министър също го разкритикува.

"В понеделник Борис Джонсън обеща промяна на депутатите. Тази вечер виждаме, че промяната започва да се случва и приветствам това бързо действие от страна на министър-председателя", написа депутатът Стюарт Андерсън в "Туитър". Той е един от редицата поддръжници на Джонсън, които излязоха в социалните медии, за да аплодират разтърсването.

Джонсън обеща да промени стила си на лидерство след доклада на старшия държавен служител Сю Грей за събиранията, проведени в неговия офис и резиденция на "Даунинг стрийт", който осъди "сериозни провали на лидерството". 

От офиса на Джонсън казаха, че Розенфийлд и Рейнолдс ще останат на постовете си за момента.

След като Джонсън не иска вот на доверие, ще му искат вот на недоверие

След като Джонсън не иска вот на доверие, ще му искат вот на недоверие

Ковид купоните поставят под въпрос поста на премиера