Четирима души бяха убити и десетки ранени след насилие между враждуващи групи в палестински бежански лагер в Южен Ливан, като високопоставен палестински служител пристигна със самолет в понеделник на фона на опасения, че кръвопролитието може да се разпространи, предава Ройтерс.

Лагерът Аин ел-Хелуе беше разтърсен от фракционни сблъсъци в края на юли между основното палестинско движение "Фатах" и ислямистки бойци, при което загинаха повече от 10 души.

Боевете са възобновени през уикенда след едномесечно прекратяване на огъня и бяха убити четирима души, според агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA).

Най-малко двама от тях са били цивилни, казаха източник от ливанските служби за сигурност и два палестински източника. Един човек е бил убит в събота, когато заблуден куршум от сблъсъците достигна град близо до лагера, каза източник от ливанските служби за сигурност.

Петима войници от ливанската армия също са били ранени, един от тях в критично състояние, когато бяха обстрелвани две от техните позиции в покрайнините на лагера в неделя, според изявление на армията.

Аин ел-Хелуе е най-големият от 12 палестински бежански лагера в Ливан, приютяващ около 80 000 от до 250 000, общо живеещи палестинци в цялата страна, според UNRWA. Лагерите датират от седем десетилетия от основаването на съседен Израел през 1948 г.

Подновяването на насилието предизвика нови опасения, че сблъсъците могат да се пренесат в съседния град Сидон.

Жителите се страхуват от подобен сценарий на северния палестински лагер Нахер ал-Баред, където ливанската армия води 15-седмична битка, за да прогони ислямистките групи през 2007 г.

Високопоставен служител на "Фатах" трябва да пристигне в Ливан в понеделник и изпълняващият длъжността началник на мощната разузнавателна агенция на Ливан за Обща сигурност ще проведе спешна среща с него по въпроса.

UNRWA съобщи, че въоръжени групи са превзели осем от техните училища, принуждавайки агенцията да намери алтернативи за приемане на учениците с наближаването на началото на учебната година.

Палестинците насочват гнева си към собствените си лидери след нападението на Израел в Дженин

Палестинците насочват гнева си към собствените си лидери след нападението на Израел в Дженин

Гневът на хората нараства поради слабия отговор на властите след израелската военна операция в Дженин