Най-малко четирима души, включително дете, са били убити в Източна Украйна, обявиха проруските сепаратисти, като сраженията в региона са се засилили, съобщава "Франс прес".

Новината дойде в същия ден, в който руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в Русия, за да обсъдят включително продължителния конфликт в Източна Украйна.

Според канцлера договореностите от Минск са единствената основа за уреждане на конфликта в Украйна. Канцлерът изрази "съжаление" за нарушeния режим на "тишина", но тя не уточни коя страна го е нарушила.

Путин каза от своя страна, че с Меркел са се договорили да поръчат на външните министерства на двете държави да разгледат въпроса за разполагане на мисия на ООН в Донбас.

13-годишно момче и баща му са били убити, след като къщата им е била ударена при обстрел в Троицки, в контролираната от Киев зона в района на Луганск, уточниха от местната полиция.

Майката на момчето е в интензивно отделение, след като е била сериозно ранена, а другият ѝ 18-годишен син е получил наранявания на крака, но няма опасност за живота му, написа областният управител Юрий Гарбуз във "Фейсбук".

Представителите на проруските сепаратисти обявиха, че двама от техните бойци са били убити, а трети е бил ранен при сблъсъците с украинската армия.

Трима цивилни в Горловка, град в контролирания от сепаратистите Донецки район, също са били ранени, допълниха сепаратистите.

От своя страна украинската армия съобщи за седем ранени войници.

Положението в Източна Украйна се влоши през последните дни, като двама украински войници са били убити при сражения в четвъртък. Едно училище също е било ударено при обстрел тази седмица, въпреки спирането на огъня.

Главният наблюдател на специалната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна Александър Хуг е напуснал конфликтната зона вчера заради "сериозно влошаване на ситуацията със сигурността", уточниха от ОССЕ.

Повече от 10 хил. души бяха убити след началото на конфликта през април 2014 г. след анексирането на украински Крим от страна на Русия.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че изпраща войници и оръжия през границата, за да разпалва конфликта.

Москва отхвърля твърденията въпреки очевидните доказателства, че участва в сраженията и нейната открита политическа подкрепа за сепаратистите.