Четири молдовски партии, които влязоха в парламента след изминалите предсрочни парламентарни избори, обявиха, че ще подпишат декларация за управляваща коалиция

Това са Либерално-демократичната, Либералната, Демократичната партии и алианса „Наша Молдова".

Припомняме, след вота стана ясно, че управляващата повече от десетилетие комунистическа партия е регистрирала голяма загуба.

Изборите бяха насрочени, след като състоялият се преди четири месеца парламентарен вот доведе до избухването на масови протести от страна на опозицията, която оспори резултатите.

С така създадената коалиция от прозападни партии, политическият курс на Молдова може да бъде сериозно променен, коментира euronews.

Едни от първите цели, които си поставят четирите партии, е осъществяване на реформи в областта на икономиката, гарантиране на свободата на медиите и независимостта на съдебната система. Точки, по които комунистическата партия търпеше най-много критики.

Гражданите на Молдова не трябва да се страхуват повече, заяви лидерът на Демократическата партия Влад Филат. Разликата между нас и комунистите е огромна, каза още той. Ние няма да изнудваме медиите, както те правиха. Ще разрешаваме проблемите на хората по морален и честен път, отбеляза Филат.

Създадената четиристранна коалиция има 53 места в 101-членния парламент на Молдова. Те обаче са недостатъчни, за избирането на наследник на президента Воронин. Той вече е заемал два мандата този пост и според конституцията не  може да бъде избран за трети път. За избирането му обаче трябва гласовете на поне три пети от народните представители.

Парламентът ще се събере на първото си заседание на 29-ти август, след което има един месец за избор на държавен глава. След това ще бъде гласувано и новото правителство.