Депутатът Памела Хилес ликува, танцувайки с розовата си пелерина, в сградата на Чилийския парламент, след като колегите й не успяха да отхвърлят мярка, благоприятстваща по-бедните слоеве на населението.

Нейни снимки и кадри с танца станаха обект на хиляди коментари в социалните мрежи, съобщава Ройтерс.

С розова маска и розова пелерина, която се вееше зад нея, Памела Хилес претича покрай озадачените министри и висши служители в администрацията на чилийския президент Себастиан Пинера. Те седяха на първата банка в сградата на Парламента и малко преди това се изказаха срещу законопроекта. Други депутати извадиха мобилните си телефони с камери и снимаха. Трети просто махаха и пляскаха с ръце одобрително.

В "Туитър" Хилес бързо се превърна в звезда - нищо, че след счупване на ходилото, ходи със специална шина. Сега последователите на 59-годишната бивша журналистка Памела Хилес я наричат "велика баба" и я сравняват с японския анимационен герой нинджата Наруто. Други нейни фенове призовават Чили да бъде преименувано на "Хиле".

Някогашната журналистка става депутат от крайно лявата коалиция "Широк фронт". Тя представлява избирателите в беден район в столицата Сантяго и е привърженик на популистки план, който ще позволи на онези граждани, най-силно засегнати от пандемията, да изтеглят до 10% от частния си пенсионен фонд. Предстои законопроектът да бъде гласуван следващата седмица.

Хилес обяви предни дни в "Туитър" че с цялото си сърце и душа лобира законопроектът да мине. "Готова съм дори да предложа тялото си, стига депутатите да подкрепят реформата, която ще спаси хората от глад" - подчерта народната избранница.