Съюзниците от НАТО настояват напускащият поста шеф на НАТО Йенс Столтенберг тази седмица да даде по-голяма яснота на плана си за отпускане на 100 милиарда евро в подкрепа на Украйна, пише"Политико".

Това е част от плана на генералния секретар на Алианса за "защита от Тръмп" - финансова подкрепа за Киев в случай на преизбиране на бившия президент на САЩ, който има собствено виждане за конфликта в Украйна и методите за разрешаването му.

В частни разговори някои от близките източноевропейски съюзници на Украйна станаха по-резервирани през последните седмици относно плана на Столтенберг. Лидерите на НАТО се срещат във Вашингтон през юли, но все още не е ясно откъде ще дойде такава огромна сума.

"Планът е малко объркващ", каза служител от Източна Европа, пожелал анонимност. Според него членовете на Алианса очакват повече яснота от Столтенберг по време на срещата на външните министри на НАТО в Прага в четвъртък и петък.

Не е ясно дали Германия и Франция ще подкрепят този план.

Париж предпочита разходите за отбрана да останат в рамките на ЕС, а не в НАТО, а канцлерът Олаф Шолц не желае да харчи повече от това, което Берлин вече е поел като ангажимент от началото на войната в Украйна.

Други служители, интервюирани от "Политико" признават, че числото от 100 милиарда евро в крайна сметка ще бъде преразгледано и прогнозират, че ако това стане, съюзниците ще трябва да намерят други начини да покажат на Киев, че тяхната подкрепа остава силна. Очаква се на срещата в Прага в края на седмицата да няма обвързващи решения, тъй като срещата е неформална.

Ръководителят на НАТО се опасява, че при липса на твърди, писмени ангажименти, финансирането за Украйна може постепенно да пресъхне.

Първоначално планът на генералния секретар на НАТО предполагаше, че европейските членки на НАТО ще се ангажират да отделят 100 милиарда евро за подпомагане на Украйна в продължение на пет години.

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Съюзът да се договори за по-голяма роля за помощ за Украйна, предлага генералният секретар на НАТО