Извършената от американски самолет атака срещу болница на „Лекари без граници” (MSF) в афганистанския град Кундуз е вследствие на „човешка грешка”. Това става ясно от военно разследване на САЩ, съобщава БиБиСи.

При разследването е установено, че екипажът на американския самолет AC-130 е сбъркал клиниката с намираща се в близост правителствена сграда, която е паднала в ръцете на талибаните.

Припомняме, най-малко 30 цивилни загинаха при нападението на 3 октомври на фона на кампания за изтласкване на талибаните от афганистанския град.

„Лекари без граници” описаха атаката като военно престъпление и призоваха за мащабно разследване.

Организацията оспори първоначалната позиция на САЩ, че американските сили са нанесли въздушни удари до болницата, тъй като са попаднали под обстрел от района. По-късно американската армия призна, че нападението е грешка и започна разследване.

Днес американският генерал Джон Кембъл, командващ мисията на НАТО в Афганистан, заяви на пресконференция, че екипажът на AC-130 е сбъркал клиниката с намираща се в близост сграда на силовите служби, която е била превзета от талибаните.

Самолетът е идентифицирал сградата на базата на визуално описание, представено от афганистанските сили.

По думите на генерала някои от замесените в случая са отстранени от длъжност.

Джон Кембъл не разкри имена или колко души са отстранени временно от работа, докато разследването не приключи напълно.