Съединените щати са фокусирани върху подобряването на човешките права в Северна Корея. Това заяви във вторник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от "Йонхап".

Той обаче призна, че това е сериозно предизвикателство.

Прайс отказа да коментира дали САЩ ще назначат специален пратеник за правата на човека в Северна Корея. Тази позиция остана вакантна от близо шест години.

"Когато става дума за правата на човека в Северна Корея, разбира се, това е нещо, което ни тревожи дълбоко", каза той, запитан по въпроса на ежедневен брифинг за пресата.

САЩ са подготвени за ядрени провокации от КНДР

САЩ са подготвени за ядрени провокации от КНДР

Северна Корея продължава подготовката за ядрен опит

"Предизвикателството, породено от програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на КНДР, не е единствената заплаха, която произтича от Северна Корея -  ужасното ѝ отношение към собствения ѝ народ е нещо, за което сме дълбоко загрижени", добави говорителят.

Припомняме, че ден по-рано Прайс каза, че САЩ все още остават отворени за диалог с Пхенян, но са готови и да се изправят пред всяка заплаха, произтичаща от непокорната страна. Тук той коментира подготовката за ядрен опит. 

Северна Корея изстреля почти дузина балистични ракети само за три седмици от края на септември, с което общият брой на балистичните ракети, които е изстреляла тази година, достигна 44, най-големият брой балистични ракети, изстреляни за една година, според официални лица в САЩ.

КНДР изстреля ракета след прелитане на военни самолети на Юга

КНДР изстреля ракета след прелитане на военни самолети на Юга

Отново се създава напрежение между държавите