Чуждестранните граждани в Южна Африка страдат от "рутинен" тормоз, насилие и дискриминация от местните хора и държавните власти. Това обявиха от международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW).

От организацията подчертаха, че ксенофобията остава широко разпространена в Южна Африка въпреки правителствения план за действие, изготвен през май 2019 г. за борба с "нетърпимостта".

Чуждестранните работници често са жертви на антиимигрантски настроения в Южна Африка - най-индустриализираната икономика на континента - където те се конкурират с местните за работа, особено в нискоквалифицираните сектори.

В доклад от 64 страници HRW посочва, че чужденците са изкупителна жертва за икономическата несигурност в едно от най-неравните общества в света, където безработицата е над 30 процента.

Правозащитниците предават свидетелствата на над 50 африкански и азиатски граждани за "рутинна" и "понякога смъртоносна" ксенофобия.

Собственик на магазин от Бангладеш е казал на правозащитниците, че обектът му е бил обран по време на пристъп на ксенофобско насилие миналата година.

След това той е бил принуден да стои да охранява в ограбените помещения три дни без да спи, преди в крайна сметка полицията да се намеси.

"Толкова съм ядосан", казал друг собственик на магазин от Конго, също засегнат от набезите през 2019 г.

Антимигрантските настроения могат да се израждат в насилие на тълпата, но също така да се проявяват всеки ден.

Чужденците са казали на HRW, че понякога са претърпели вербален и физически тормоз при ежедневните си взаимодействия с местните жители.

Честа обида в Южна Африка е "kwerekwere", унизителна дума за "чужденец".

През август миналата година конгоанската ученичка Донет Нгонефи е била бита от съученици, след като е избрана за ръководител на класа в гимназия в Кейптаун, се казва в доклада.

Нгонефи е била в болница в продължение на девет месеца и още не се е върнала в училище година по-късно.

Ксенофобски атаки оставиха най-малко 62 убити през 2008 г., докато други седем бяха убити от подобни вълнения през 2015 г.

Насилието се разрази отново през септември миналата година, когато въоръжени тълпи вилняха срещу фирми, притежавани от чужденци, във и около финансовия център Йоханесбург.

Последвалите сблъсъци оставят най-малко 12 убити, от които 10 са южноафриканци според правителството.

HRW обвинява правоприлагащите органи, че са съучастници, като често действат по "дискриминационен" и "обиден начин" спрямо чужденци.

Правозащитниците твърдят, че чуждестранните фирми са непропорционално обект на удари от властите срещу фалшиви стоки и че мигрантите са произволно задържани за липса на правилните документи.