Частната военна компания "Вагнер" е готвела военен преврат в Молдова.

Това пише руската редакция на Би Би Си, резюмирайки интервю на президента на страната Мая Санду за британското издание Financial Times, взето по време на форума в Гранада.

По думите на Санду, предотвратеният преврат е целял нейното отстраняване от власт и за тази цел Москва незаконно продължава и в момента да превежда в Молдова пари в брой и чрез кредитни карти, издадени в Дубай. Парите се влагали и за купуване на гласове преди изборите.

Молдовските разузнавателни служби са проследили най-малко 20 милиона евро, които Русия е вкарала в страната за политически цели, но реалната цифра вероятно е дори по-висока. Проследени са и молдовски граждани, които пътуват до Москва през Грузия и се връщат с по 10 000 евро.

По информация на Молдова това е план, подготвен под командването на Пригожин.

Самите вагнеровци са се опитали да радикализират масовите протести, които са прераснат в стълкновения.

"Ситуацията е изключително драматична, трябва да се защитим", призна Санду.

Миналата зима няколко пъти европейски и американски официални лица заявиха, че Москва се опитва да свали проевропейското правителство на Санду. През март Молдова съобщи за ареста на служител на ЧВК "Вагнер" и го обвини в организиране на заговор срещу властите.

На 5 ноември в Молдова ще се проведат общи избори за местни власти. В няколко райони в страната, включително и в столицата Кишинев, управляващата партия, от която е излъчена и Санду, се оказа в трудно положение.

По думите на Санду, молдовското разузнаване обаче разполага с доказателства, че Москва се домогва до успех на проруските сили на местните избори, за да укрепи позициите им заради президентските избори следващата годината и предстоящите през 2025 г. парламентарни.

Санду иска засилване на отбраната на Молдова

Санду иска засилване на отбраната на Молдова

Мнозинството е за неутралитет по отношение на НАТО

Неведнъж Русия се е опитвала да използва позицията си на единствен доставчик на газ, за да окаже натиск върху Молдова, припомни FT.

"Русия ще увеличи натиска върху Молдова. Те искаха да използват енергията, но не успяха. Те се опитаха да свалят правителството, но не успяха. И сега те прибягват до намеса в нашите избори, използвайки големи суми пари", обясни Санду.

САЩ санкционират 7 руснаци за дестабилизиране на Молдова

САЩ санкционират 7 руснаци за дестабилизиране на Молдова

Груба намеса в изборите, организиране на антиправителствени протести и други обвинения