ЕС трябва да пусне Молдова в блока "възможно най-скоро", за да защити по-добре страната срещу нарастващите руски заплахи, каза президентът на Молдова Мая Санду в четвъртък, съобщава "Политико".

Страната с население от 2,6 милиона души от месеци обвинява Москва, че се опитва да я дестабилизира заради твърдата подкрепа на Кишинев за Украйна и прозападния път, предупреждавайки, че Кремъл е разположил хибридна война и е изпратил саботьори, за да подклаждат размирици. Русия също оказа натиск върху Молдова, като намали доставките на газ.

"Нищо не може да се сравни с това, което се случва в Украйна, но ние виждаме рисковете и вярваме, че можем да спасим нашата демокрация само като част от ЕС", каза Санду в интервю за AFP, добавяйки, че Русия "ще продължи да бъде голям източник на нестабилност за идните години."

Миналия месец ЕС изпрати гражданска мисия в Молдова, вклинена между Украйна и Румъния, за да помогне в борбата с нарастващите заплахи от чужбина.

Русия също се опита да разпали напрежението между молдовското правителство и отцепническия регион Приднестровието в източната част на страната. През февруари московското министерство на отбраната твърдеше без доказателства, че украинските войски планират да нахлуят в територията, твърдение, което Молдова категорично отричаше.

"Нуждаем се от геополитическа възможност, за да можем да разрешим конфликта", каза Санду.

Президентът добави, че се надява на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС "през следващите месеци". Брюксел даде на Молдова статут на кандидат за членство в ЕС миналия юни.

Нейните коментари идват, тъй като Молдова ще бъде домакин на втората итерация на Европейската политическа общност следващия месец, където тя ще бъде домакин на 47 европейски държавни ръководители, правителства и институции на ЕС за срещата на високо равнище.

Това събиране, според Санду, "е важно, защото виждаме, че не сме сами, че имаме много приятели".

Напрежение в Молдова след изборите в Гагаузия

Напрежение в Молдова след изборите в Гагаузия

Районът е населен с етнически турци с проруска ориентация