Събранието в проруския регион на Молдова - Гагаузия одобри във вторник избора на местен лидер, който възнамерява да подобри връзките с Москва, ход, който предвещава сблъсък с проевропейското правителство на страната, предава Ройтерс..

Молдова, граничеща с Украйна и Румъния, осъди руската инвазия и обвини Москва, че се опитва да дестабилизира администрацията на президента Мая Санду.

Южният молдовски регион Гагаузия избра нов "башкан" или лидер миналия уикенд в надпревара, включваща само проруски кандидати. Събранието одобри този резултат.

Но министър-председателят на Молдова и други длъжностни лица предполагат, че централните власти ще се опитат да анулират резултатите въз основа на "широко разпространени нередности при гласуването". Премиерът на Молдова Дорин Речан каза, че резултатите от изборите са "несигурни".

Молдова заподозря намеса на руски агенти в местните избори в Гагаузия

Молдова заподозря намеса на руски агенти в местните избори в Гагаузия

Кишинев отново обвини Москва в намеса във вътрешните ѝ работи

"Полицията и прокуратурата оповестиха публично нередностите, забелязани в хода на гласуването", каза той пред молдовската Pro TV.

Евгения Гуцул, новият башкан, иска "по-нататъшно приятелство" с Москва. Тя представлява партията "Шор", която от месеци организира протести с искане за оставката на Санду.

След повече от 30 години независимост, Молдова продължава да живее с проруската сепаратистка държава Приднестровска молдовска република (ПМР) на изток и повтарящо се недоволство в Гагаузия, доминирана от етнически турци, които се придържат към Руската православна църква и отдавна подкрепят проруски партии.

Докато събранието на Гагаузия единодушно одобри резултата от изборите, стотици протестиращи се събраха пред сградата, викайки "Долу диктатурата, долу Мая Санду!"

Очаква се Конституционният съд на Молдова да излезе с решение в сряда за забрана на партията "Шор".

Нейният лидер, бизнес магнатът Илан Шор, който живее в Израел, има задочна присъда от 15 години затвор във връзка с кражбата на 1 милиард долара от молдовските банки през 2014-2015 г., което се равнява на една осма от националното годишно производство.

С мисия за гражданска сигурност ЕС ще пази Молдова от руска дестабилизация

С мисия за гражданска сигурност ЕС ще пази Молдова от руска дестабилизация

Мисията ще има първоначален мандат от две години