Съветът на Европейския съюз създава мисия за гражданска сигурност в Молдова, наречена Мисия за партньорство на ЕС в Република Молдова, заради предполагаемите опити на Русия да "дестабилизира" страната.

Посочва се, че целта на гражданската мисия е да повиши устойчивостта на сектора за сигурност на страната в областта на управлението на кризи и хибридните заплахи, включително в сферата на киберсигурността, и противодействието на манипулирането и намесата на чужда информация.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че Молдова е една от страните, които са най-засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна.

И Лондон подпомага Кишинев за отпор на хибридната руска атака

И Лондон подпомага Кишинев за отпор на хибридната руска атака

Кишинев ще получи 12 млн. долара от Лондон за финансиране на икономически и политически реформи

"Виждаме увеличени и продължаващи опити на Русия да дестабилизира Молдова с хибридни действия. Днес засилваме подкрепата на ЕС за защита на сигурността, териториалната цялост и суверенитета на Молдова. Разполагането на тази нова мисия е още един важен политически знак за подкрепата на ЕС в настоящите трудни обстоятелства", посочи той.

Мисията ще предоставя съвети на стратегическо ниво относно разработването на стратегии и политики и ще идентифицира нуждите от изграждане на капацитет за ранно предупреждение, откриване, идентифициране и отговор на хибридни заплахи.

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ са съгласни, че няма непосредствена военна заплаха от Русия, но споделят загриженост

Тя ще включва проектна група, която отговаря за идентифицирането и изпълнението на проекти в гореспоменатите области, в тясна координация с други участници със сходно мислене.

Съветът на ЕС посочва, че мярката е взета в отговор на отправено от Молдова искане през януари.

Мисията ще има първоначален мандат от две години и нейният оперативен щаб ще бъде в Молдова. Стефано Томат, командващ гражданските операции на Европейската служба за външна дейност, ще отговаря за гражданските операции, като в близко бъдеще ще бъде назначен ръководител на мисията, който да ръководи операциите на място.

Русия отрича да крои заговор за дестабилизация на Молдова

Русия отрича да крои заговор за дестабилизация на Молдова

Москва отхвърли обвиненията на Кишинев като неоснователни