Лондон вижда подривната работа на Русия в Молдова, но не смята, че военната помощ е най-добрият вариант за защита на интересите на държавата. Това заяви британският външен министър Джеймс Клевърли, който е на посещение в Кишинев

"Твърдо вярваме, че един от най-добрите начини за защита на Молдова от нападение (от страна на Русия) е да помогнем на украинците да се противопоставят на руската агресия", каза той пред репортери между срещите си с молдовското ръководство.

От името на Обединеното кралство Клевърли уверява, че няма да седи безучастно, докато Москва грубо подкопава демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Молдова и Грузия. "Малко хора са по-запознати със задкулисните тактики на руския саботаж от Молдова и Грузия."

В Кишинев Джеймс Клевърли обяви допълнителната финансова помощ, която правителството на Обединеното кралство е решило да предостави на Молдова и Грузия. Кишинев ще получи 12 млн. долара от Лондон за финансиране на икономически и политически реформи, включително промени в енергийния сектор.

Очаква се британският външен министър да обяви и още 600 000 долара за създаване на условия за провеждане на свободни и прозрачни избори през 2024 г.

"Обединеното кралство засилва финансовата подкрепа за Молдова и Грузия, тъй като те са изправени пред дестабилизацията, причинена от незаконното нахлуване на Путин в Украйна", се казва в изявление на Министерството на външните работи.

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ ще помогнат на Молдова в борбата с дестабилизиращите усилия на Русия

САЩ са съгласни, че няма непосредствена военна заплаха от Русия, но споделят загриженост

Протести в Молдова започнаха миналото лято под формата на антиправителствени и предимно със социални искания. Мнозина от наблюдателите, включително и властите в страната ги смятат за откровено проруски. Знае се, че един от спонсорите на протестите е олигархът Илан Шор, който се укрива в чужбина, но е с връзки с руския елит и представлява интересите на Кремъл.

Русия вече отправи завоалирано предупреждение към Молдова под формата на предупреждение за статута в Приднестровието.