Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в молдовската столица Кишинев, съобщава ТАСС.

Органите на реда блокираха пътя на многохилядна колона от симпатизанти на опозицията към централния площад на града.

Демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон. Протестиращите отправиха призив за сваляне на прозападния президент Мая Санду.

Изданието Point публикува видео, на което се вижда тълпа, която се придвижва към центъра на Кишинев, тъй като автобусите, с които са дошли за протеста от провинцията, са били спрени от полицията.

Опозиционният митинг се организира от проруската партия "Шор" като основното искане е да се компенсират гражданите за инфлацията, която сполетя най-бедната страна в Европа.

Протестиращите се опитаха да пробият кордона до сградата на парламента. Само Марина Таубер, зам.-председател на партията "Шор", заедно с още няколко представители, бяха допуснати до сградата на правителството, за да предадат исканията на протеста - приетата резолюция с искане правителството да плати сметките за комунитални услуги на всички граждани за зимните месеци.

Ден по-рано местната полиция предупреди, че протестите могат да доведат до "действия на дестабилизация и масови безредици". По информация на Главния полицейски инспекторат е разбита координира с руските специални служби акция, в която групи от по 5 до 10 души да се вклинят в протеста. Участниците е трябвало да получат по 10 000 долара. 25 души са документирани, а 7 души са задържани като лидери на акцията, съобщи Виорел Чернютяну на брифинг на полицията за медиите.

Миналата седмица партията организира митинг с искането Модова да не бъде въвличана във конфликта между Русия и Украйна.

Молдова дразни Русия с декларация срещу войната в Украйна

Молдова дразни Русия с декларация срещу войната в Украйна

Документът беше приет от парламента с минимално мнозинство

В средата на февруари президентът Мая Санду обвини Русия в опит за намеса във вътрешните работи на държавата. Според нейната версия планът на руските власти е да вкарат в Молдова граждани на Русия, Черна гора, Беларус и Сърбия, които да се опитат да свалят правителството.

Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прихванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова.

Русия нарече обвиненията опит на молдовските власти да отвлекат вниманието на обществеността от собствените си икономически и социални неуспехи. Едновременно с това обаче Кремъл предупреди остро по темата с Приднестровието.

На 10 март говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че администрацията на САЩ ще предостави на Молдова енергийна помощ в размер на 300 млн. долара и ще сподели с властите разузнавателна информация за опитите на Москва да дестабилизира ситуацията в бившата съветска република.

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Москва планирала да завладее много страни в Източна Европа