Молдовската полиция затвори центъра на Кишинев за движение и наложи забрана за масови акции до вечерта на 2 март, съобщава руската служба на Би Би Си.

Масов опозиционен митинг беше насрочен за вторник следобед в молдовската столица, организиран от проруската партия "Шор", която напоследък провежда интензивна протестна дейност срещу западно ориентираното молдовско правителство.

Според ТАСС участниците в днешния митинг възнамерявали да поискат гаранции от правителството, че Молдова няма да бъде въвлечена в руско-украинската война.

Додон: Украйна може да нападне Приднестровието със съгласието на Молдова

Додон: Украйна може да нападне Приднестровието със съгласието на Молдова

Бившият молдовски президент се надява на мъдрост от Мая Санду, за да предотврати война в страната

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прихванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова.

Официалната причина за забраната са мерките за сигурност във връзка с посещението на официална делегация.

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Решението е взето за "осигуряване на националните интереси на Русия

Припомняме, че в понеделник нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че от 14 март преустновява всички полети от и до молдовската столица Кишинев, като се позова на "съображения за сигурност".

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че в близко бъдеще режимът в Киев планира акция под фалшив флаг в Приднестровието, използвайки части от въоръжените сили на Украйна и националисти от батальона "Азов", който е забранен в Русия.

По-рано руското външно министерство съобщи за натрупване на оборудване на украински части в близост до украинско-приднестровската граница. То също така отбеляза, че украинските въоръжени сили (ВСУ) безпрецедентно са увеличили безпилотните въздушни полети над Приднестровието.

Във връзка с това министерството предупреди, че Русия е готова да отговори адекватно на евентуални провокации от страна на Киев, тъй като всякакви действия срещу руски военнослужещи ще се разглеждат като нападение срещу страната.

Молдовският заместник министър-председател и министър на външните работи Николае Попеску призова Русия да изтегли военните си от Приднестровието. Той написа това на страницата си във Facebook.

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Украйна изброи четирите стъпки на Русия за дестабилизация на Молдова и Румъния

Москва планирала да завладее много страни в Източна Европа