Украинската армия може да атакува непризнатата Приднестровска република със съгласието на президента на Молдова Мая Санду. Това заяви бившият молдовски държавен глава Игор Додон, цитиран от ТАСС.

"Могат ли украинците да атакуват Приднестровието? Да, могат - с негласното или открито съгласие на Мая Санду", предупреди той.

Додон изрази надежда, че "ръководителят на Молдова ще прояви достатъчно мъдрост, за да предотврати война вътре в страната".

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че в близко бъдеще режимът в Киев планира акция под фалшив флаг в Приднестровието, използвайки части от въоръжените сили на Украйна и националисти от батальона "Азов", който е забранен в Русия.

Лидерът на Приднестровието успокоява, че заплаха няма

Лидерът на Приднестровието успокоява, че заплаха няма

Ситуацията в непризнатата република обаче остава напрегната

Военното ведомство уточни, че като претекст за нахлуването ще бъде използвана инсценирана атака на руски войски от Приднестровието.

Впоследствие то съобщи и за значително струпване на украински личен състав и военна техника в близост до украинско-приднестровската граница.

От своя страна властите в Молдова заявиха, че не виждат пряка заплаха за сигурността на границата с Украйна. Те обаче настояха Русия да изтегли войските си от Приднестровието.

Вчера ръководителят на Приднестровието Вадим Красноселски също заяви, че няма осезаема заплаха за непризнатата република, но призна, че ситуацията е напрегната.

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

По време на посещението на молдовския президент в Украйна