Президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия в намеса във вътрешните работи на страната ѝ, съобщава "Ройтерс".

Тя посочи предстоящите избори този уикенд в Гагаузия, където по нейни думи много от кандидатите са руски агенти.

По-рано тази седмица Молдова забрани на руска регионална делегация да отиде в полуавтомонния проруски регион, който в неделя ще избере ръководител на правителството си.

Делегацията беше водена от Рустам Миниханов - губернатор на руския регион Татарстан, който заяви, че е жалко, че му е отказано влизане в молдовската столица Кишинев.

Русия отрича да крои заговор за дестабилизация на Молдова

Русия отрича да крои заговор за дестабилизация на Молдова

Москва отхвърли обвиненията на Кишинев като неоснователни

"Свидетели сме на открита намеса, той се е запътил към Гагаузия, за да подкрепи един от кандидатите на изборите", подчерта Санду и допълни: "За съжаление много от кандидатите там са агенти на Русия, а не политици, които искат да работят за доброто на гагаузкия народ".

От своя страна Москва отрича да се меси във вътрешните работи на Молдова.

Във вторник Русия обяви, че ще изгони молдовски дипломат като ответна мярка на експулсирането на руски дипломат от Молдова миналата седмица.

Молдова - малка бивша съветска република, която през 2022 г. кандидатства за присъединяване към Европейския съюз заедно със съседна Украйна, обвини Русия, че се опитва да я дестабилизира - твърдение, което Москва отрича.

Русия разбрала от Зеленски, че има план да унищожи Молдова

Русия разбрала от Зеленски, че има план да унищожи Молдова

Украинският лидер обяви, че Москва планира да подкопае политическата ситуация в Молдова

"Русия не уважава и никога не е уважавала нашия суверенитет и независимост. И сега Москва се опитва да дестабилизира ситуацията в Молдова, за да попречи на нашия европейски курс, да провокира хаос", изтъкна Санду.

Молдова осъди нахлуването на Русия в Украйна, предизвикало сътресения в икономиката ѝ, която беше силно зависима от доставките на газ от Русия. Последваха антиправителствени протести.

Санду твърди, че Русия финансира протести и различни партии, "за да върнат на власт политици, които са под техен контрол", но Кишинев се противопоставя на тези усилия с подкрепата на ЕС.