Частната военна компания "Вагнер" се опитва да вербува сръбски граждани, предимно бивши сръбски военни, пише руската редакция на BBC.

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шол е разговарял със сръбския президент Александър Вучич в Белград. Пред репортери Шол потвърди, че по време на срещата е обсъдил, наред с други неща, и дейността на частната военна компания, ръководена от бизнесмена Евгений Пригожин, която активно участва в руската инвазия в Украйна.

Вашингтон прави всичко възможно, за да спре работата на ЧВК "Вагнер" в Сърбия и други страни, в които тя се опитва да присъства, предаде Асошиейтед прес.

"Виждаме, че групата "Вагнер" се опитва да вербува военни в Сърбия и други страни - и това е нещо, което не възнамеряваме да толерираме", цитира Шол Асошиейтед прес.

"Не знам дали има притеснения по този въпрос (в Сърбия), но ние говорихме за нашите притеснения. Искаме да предприемем съвместни действия с властите в Белград и на други места, където Вагнер има присъствие, за да прекратим тази дейност."

Тази седмица американското издание "Политико" също писа, че САЩ събират информация за работата на "Вагнер" в страни като Сърбия, Мали и Централноафриканската република.

По информация на Bloomberg САЩ обмислят също и да признаят ЧВК "Вагнер" за терористична организация.

Сърбия е единствената европейска държава, освен Беларус, която все още не е наложила санкции на Русия във връзка с агресията ѝ срещу Украйна.

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Сръбският лидер очаква следващата зима да бъде много по-лоша