Ким Хьок Чол, специалният представител на Държавния съвет на КНДР за политиката на САЩ, чиято предполагаема екзекуция е съобщена от южнокорейския вестник Chosun Ilbo е все още жив, но в ареста, съобщава CNN, цитирайки няколко източника.

Според тях севернокорейското следствие се опитва да установи каква роля има Ким Хюк Чол в неуспешната среща на върха на лидерите на КНДР и Съединените щати, Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, която се проведе през февруари в Ханой.

Един от източниците каза, че съдбата на дипломата все още не е определена, но може да получи "сериозно наказание". Интервюираните от CNN заявяват също, че преводачът на лидера на КНДР, Син Хие Йонг е задържан и срещу него се предприемат разследващи действия.

Източници на телевизията в отговор на въпрос за точността на информацията на Chosun Ilbo обясниха, че "новината не е вярна."

Ким Чен-ун екзекутира дипломати в чистка след провала на срещата с Тръмп
Обновена

Ким Чен-ун екзекутира дипломати в чистка след провала на срещата с Тръмп

Те са обвинени в шпионаж

Що се отнася до ръководителя на отдел "Обединен фронт", Ким Йонг Чол, който според същия вестник е изпратен на каторжен труд, той не е, но сега той просто "почти е лишен" от власт.

В края на май южнокорейският вестник Chosun Ilbo съобщи, че Ким Йонг Чол, главният човек, който отговаря за преговорите със САЩ, е бил отстранен от поста си и изпратен на каторжен труд в една от северните провинции на страната.

Освен това публикацията твърди, че след неуспешното приключване на срещата на върха в Ханой със Съединените щати, са екзекутирани четирима дипломати от КНДР, които подготвят срещата на върха, както и специалният представител на Държавния съвет на КНДР за политиката на Съединените щати Ким Хьок Чол.

Южнокорейският вестник съобщи също, че по-младата сестра на лидера на КНДР Ким Йо-йонг, която заема длъжността първи заместник-началник на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Корейската работническа партия, е поставена под домашен арест като наказание за това, че не се е срещнала с Тръмп.

Корейската централна телеграфна агенция скоро след това публикува снимки от последните публични събития, където заедно с лидера на КНДР, неговата сестра Ким Йо-йонг и Ким Йонг Чол.

Ким Чен-ун гледа концерт с репресиран дипломат

Ким Чен-ун гледа концерт с репресиран дипломат

Промени в Северна Корея