Руските окупационни войски напредват към стратегически важния град Покровск в Донецка област. Това застрашава жизненоважна украинска линия за доставки, пише CNN.

От месеци Русия разтяга украинската отбрана по цялата източна фронтова линия, опитвайки се да завземе колкото се може повече територия, преди на бойното поле да започнат да пристигат още украински новобранци и свежи пратки западно оръжие.

Постигнатите от окупаторите успехи са до голяма степен постепенни - фронтовата линия почти не се е променила през последните няколко месеца. Но неотдавнашното настъпление на руските войски към Покровск накара Украйна и нейните съюзници да се притеснят.

Украинският президент Володимир Зеленски призна трудната ситуация в обръщението си към нацията. Той заяви, че украинските войски са изправени пред "изключително трудни" реалности в този район.

"През тези седмици най-много руски обстрели бяха наблюдавани именно в Покровското направление - там бяха извършени най-интензивните вражески атаки и всеки, който спре тези руски удари и унищожи този руски настъпателен потенциал, изпълнява една от най-важните мисии в тази война", каза той.

Водят се ожесточени боеве около Покровск в Източна Украйна

Водят се ожесточени боеве около Покровск в Източна Украйна

Руските сили приближават стратегически път за снабдяване

В същото време анализатори от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) заявиха на 30 юли, че руските сили наскоро са постигнали "значителни тактически успехи" в район северозападно от окупираната Авдеевка. Според ISW във вторник руските войски са се намирали на около 20 км от Покровск.

Отбелязва се, че Покровск не е голям град - преди войната там са живели около 60 000 души, като много от тях са напуснали, когато е започнала пълномащабната инвазия. Но той служи като ключов център за украинските военни поради лесния достъп до Костянтинка. Пътят, който ги свързва, се използва от украинците за снабдяване на войските на фронтовата линия и за евакуация на ранените към река Днепър.

Руският диктатор Владимир Путин даде ясно да се разбере, че целта му е да завземе източните украински области Луганск и Донецк. Константиновка обаче е най-южната част от пояс от четири украински града - заедно с Дружковка, Краматорск и Славянск - които формират гръбнака на украинската отбрана в региона, така че всяко настъпление на руски войски към населеното място е повод за безпокойство.

"Руското министерство на отбраната съобщи, че през уикенда неговите войски са превзели украинските села Лозоватское, а в понеделник - Волчие.

Двете села се намират на около 15 км от пътя между Костантиновка и Покровское. Киев заяви, че войските му полагат всички усилия да изтласкат руските сили. Малко вероятно е натискът да отслабне скоро", пише вестникът.

Руски дронове отново атакуваха Украйна

Руски дронове отново атакуваха Украйна

Киев е цел на ударите

Междувременно Украйна най-накрая започна да получава нови доставки на американски оръжия и набра хиляди нови войници, които в момента преминават обучение и се очаква да започнат да пристигат на фронтовата линия през есента.

Комбинацията от тези два фактора би трябвало да даде на Украйна така необходимия тласък. Стратегията на Русия изглежда е да забави този процес, колкото е възможно повече.

"Като напредва и прави тези привидно постепенни придвижвания по протежение на фронтова линия, дълга повече от 600 мили (1000 км), Русия принуждава Украйна да прибегне до отбранителни операции, вместо да се подготви за контранастъпление", заключава CNN.

Украйна съобщи за три руски подводници в Черно море

Украйна съобщи за три руски подводници в Черно море

Украинските сили за отбрана следят ситуацията