САЩ ще изпратят 1,7 милиарда долара военна помощ на Украйна, включително боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана, артилерия, минохвъргачки и противотанкови и противокорабни ракети. Това предаде Асошиейтед прес.

Пакетът включва 1,5 милиарда долара финансиране за дългосрочни договори чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна и 200 милиона долара незабавна военна помощ, взета от запасите на Пентагона.

Последното вливане на оръжия идва малко повече от две седмици след срещата на върха на НАТО във Вашингтон, където съюзниците съсредоточиха значително време върху укрепването на подкрепата за Украйна. Членовете на НАТО се съгласиха да създадат нова програма за предоставяне на надеждна военна помощ на Украйна и подготовка за нейното евентуално членство в алианса.

В последния пакет боеприпаси за противовъздушна отбрана за национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух, или NASAMS, и високомобилни артилерийски ракетни системи, или HIMARS, както и Javelin и други ракети, ще бъдат осигурени чрез президентски пълномощия за изтегляне, което позволява на Пентагонът да изтегли оръжията директно от рафтовете си. Пакетът включва също, артилерия, малки оръжия, оборудване за разрушаване и други резервни части и поддръжка.

Пентагонът посочва, че дългосрочните договорени оръжия ще включват "възможности за увеличаване" на противовъздушната отбрана на Украйна, включително боеприпаси с малък и среден обсег. Също така ще се осигури финансиране за минохвъргачки, противобронови системи, оборудване за електронна война, експлозиви, сигурни комуникационни системи и търговски услуги за сателитни изображения. Оръжията и оборудването ще преминат през процеса на сключване на договори и така няма да стигнат до бойния фронт месеци или години.

САЩ вече са изпратили над 55,4 милиарда долара помощ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че пакетът включва "ключови способности за отбрана". По думите му това е деветият пакет от военна помощ за Украйна от края на април, когато Конгресът най-накрая прие допълнително финансиране за помощ за Киев след месеци на задръстване и закъснения.

Пентагонът откри още два млрд. долара за Украйна след грешни изчисления

Пентагонът откри още два млрд. долара за Украйна след грешни изчисления

Причината за подобни несъответствия е липсата на ясни критерии за оценка на помощта, отпусната на Киев.