Много по-възрастни американци се отвърнаха от президента на САЩ Доналд Тръмп тази година, докато коронавирусът опустошава страната, ерозирайки важна база от привърженици на Републиканската партия, която му помогна да влезе в Белия дом през 2016 г. Това показват данните от социологически допитвания на "Ройтерс/"Ипсос", проведени през септември и октомври.

Тръмп и неговият опонент от Демократическата партия Джо Байдън сега си поделят почти равномерно американските гласоподаватели на възраст 55 и повече години: 47% казват, че ще гласуват за Байдън на 3 ноември, докато 46% подкрепят Тръмп.

Това може да е тревожен знак за президента, който изостава от Байдън 25 дни преди президентските избори.

Републиканците от години разчитат на подкрепата на по-възрастните американци в националните избори, като редовно се възползват от демографска група, която гласува масирано.

Тръмп спечели възрастовата група 55+ с 13 процентни пункта през 2016 г., показаха тогава екзитполовете. Мит Ромни, кандидатът на републиканците за президент през 2012 г., постигна същата разлика в своя полза.

Допитванията на Ройтерс/Ипсос също така показват, че Байдън превъзхожда Хилари Клинтън, кандидат за президент на Демократическата партия през 2016 г., сред по-възрастните гласоподаватели в няколко спорни щата, където възрастните хора съставляват огромна част от електората.

Победата в тези щати ще бъде от решаващо значение за резултата от надпреварата през 2020 г .: който вземе повече спорни щати, ще има по-голям шанс да спечели Избирателната колегия и в крайна сметка да се настани в Белия дом.

Байдън побеждава Тръмп сред по-възрастните гласоподаватели в щата Уисконсин с 10 процента и получава приблизително същата подкрепа като Тръмп в тази демографска група в щатите Пенсилвания, Мичиган, Флорида и Аризона според социологическите проучвания, проведени в средата на септември и началото на октомври.

Преди четири години Тръмп спечели по-възрастните гласоподаватели във всеки от тези щати с 10 до 29 процента.

Половината от по-възрастните гласоподаватели в петте спорни щата хвърлят вината за големия брой заразени и починали от COVID-19 в страната - близо 7,6 млн. заразени и над 210 000 починали - върху "лошото ръководство и политически решения от президента Тръмп", показват социологическите проучвания.