Световната военна промишленост още е увеличила продажбите на оръжие миналата година, въпреки пандемията от коронавируса и нейните икономически последици. Това показват данни, публикувани днес, информира ДПА. 

100-те водещи оръжейни компании в света са продали оръжия и военни услуги на стойност 531 млрд. долара през 2020 г. според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Това става въпреки че световната икономика е претърпяла свиване с 3,1% през 2020 г. заради пандемията.

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Тревожна тенденция: увеличават се разгърнатите ядрени бойни глави по света

Това констатира СИПРИ

Това е ръст от 1,3% в реално изражение в сравнение с предходната година, което е шеста поредна година на растеж, установи SIPRI.

САЩ запазиха водещото място, откъдето са 41 фирми от първите сто в класацията. Между тях продажбите на оръжия възлизат на 285 млрд. долара през 2020 г. - увеличение от 1,9% на годишна база.

Китай се нарежда на второ място, като петте му компании, влизащи сред първите 100, са постигнали около 66,8 млрд. евро продажби - с 1,5% повече в сравнение с 2019 г.

САЩ и Китай доминират на оръжейния пазар през 2019-та

САЩ и Китай доминират на оръжейния пазар през 2019-та

Американската оръжейна индустрия представлява 61% от продажбите

"През последните години китайските оръжейни компании се възползваха от програмите за военна модернизация на страната", отбелязва изследователят от SIPRI Нан Тиан и допълва: "Те се превърнаха в едни от най-напредналите производители на военни технологии в света."

Великобритания, третият по големина производител на оръжия в световен мащаб, е регистрирала ръст от 6,2% в продажбите на оръжие през 2020 г., като е реализирала общо 37,5 млрд. долара, като само продажбите на BAE Systems са нараснали с 6,6%.

"Гигантите в индустрията бяха до голяма степен защитени от устойчивото правителствено търсене на военни стоки и услуги", коментира Александра Маркщайнер, изследовател в SIPRI и уточни: "В голяма част от света военните разходи нараснаха, а някои правителства дори ускориха плащанията към оръжейната индустрия, за да смекчат въздействието на COVID-19 кризата."

Една страна обаче продължи тенденцията си на спад през 2020 г.: Русия отбеляза третата си поредна година на спад в продажбите на оръжие от 28,2 млрд. долара приходи през 2019 г. до 26,4 млрд. долара през 2020 г., спад от 6,5 процента.