Американски и китайски компании доминират на световния оръжеен пазар през 2019 г., докато Близкият изток за първи път се появи сред 25-те най-големи производителя на оръжие. Това е поместено в нов доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от АФП. 

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

9 държави притежават 13 400 ядрени оръжия

Американската оръжейна индустрия представлява 61% от продажбите на топ 25 производителя през миналата година. На второ място е китайската оръжейна индустрия с дял от 15,7%.

Общо продажбите на 25-те компании са се увеличили с 8,5% до 361 милиарда долара или 50 пъти повече от годишния бюджет на мироопазващите сили на ООН.

Шест американски компании и три китайски фирми са в десетката. Британската компания BAE Systems заема седма позиция.

САЩ доминират на пазара от десетилетия, но в Китай, чиито продажби на китайските компании нараснаха с почти 5% през 2019 г., увеличението е свързано с реформите за модернизиране на китайската армия, предприети от 2015 г.

Американските компании Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon и General Dynamics заемат първите пет места, докато китайските AVIC, CETC и Norinco са съответно на шеста, осма и девета позиция. Американската група L3Harris Technologies заема десетата позиция.

Европа остава разпиляна, но ако се обединят европейските компании, те се доближават до американските и китайските производители, отбелязват от института.

Airbus (европейска, на 13-о място) и Thales (френска, на 14-о място) са с най-силно международно присъствие, всяка е представлявана в 24 държави.

Европейските компании са по-международни от останалите, посочват от СИПРИ.

За първи път компания от Близкия изток е в топ 25 - EDGE от Обединените арабски емирства. Корпорацията е на 22-о място.

Френската група Dassault се изкачи от 38-о на 17-о място заради износа на изтребители "Рафал".

Сред 25-те най-големи компании има две руски - Almaz-Antey на 15-о място и United Shipbuilding на 25-о.

Руските компании са в по-добра форма през последните няколко години заради мащабната програма за модернизация на въоръжените сили, но в последно време има рязък спад вследствие на санкциите и понижението на цената на газа и петрола.