Сърбия се възползва от "карантинния туризъм" във връзка с COVID-19, докато хиляди индийци правят двуседмично спиране в западната ни съседка по пътя към други страни, информира "Ройтерс".

Индия е регистрирала повече случаи на коронавирус от всяка друга страна, с изключение на САЩ. На нейните граждани е забранено да влизат в много страни по време на пандемията, освен ако не прекарат две седмици в друга страна по пътя.

Хиляди граждани на Северна Македония се ваксинират в Сърбия с препарата на AstraZeneca

Хиляди граждани на Северна Македония се ваксинират в Сърбия с препарата на AstraZeneca

В Сърбия пристигнаха 50 400 дози, дарение от Румъния...

Сърбия се превърна в популярна междинна дестинация за индийците, защото им предлага безвизово влизане, ако са били ваксинирани и са дали отрицателна проба за коронавируса.

От тях се изисква също така да прекарат поне първите седем дни от престоя си в Сърбия в изолация, в зависимост от условията, определени от страните, където те искат да отидат. Те също така трябва да направят нов тест за коронавирус в края на карантината си.

Джагдиш, който е от индийския град Висакхапатнам, е отседнал в сръбската столица Белград на път за САЩ. Джагдиш, който е отказал да даде пълното си име, заяви, че е чакал в Индия "известно време, за да се отворят нещата". "Но нещата не се отваряха... Избрахме Сърбия, защото не се нуждаем от виза... а той (Белград) също е красив град за разглеждане", каза Джагдиш.

Сърбия предлага пари на онези, които се ваксинират срещу COVID-19

Сърбия предлага пари на онези, които се ваксинират срещу COVID-19

Страната иска да награди хората, които са показали отговорност

Собственици на хотели уточниха, че хиляди индийци са дошли в Белград през юли. "Не бих нарекъл това "карантинен туризъм", но в крайна сметка става дума за това... има много хотели, които са пълни", отбеляза Илия Смилянич, мениджър на хотелите Mark Group.

През юни Сърбия регистрира 48.4% годишно увеличение на туристическите пристигания, а броят на нощувките се е увеличил с 39.3%, съобщи Националната статистическата служба. Туризмът представлява около 2,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Сърбия претърпя загуба от над 1 млрд. евро приходи през миналата година заради COVID-19 ограниченията. От декември миналата година Сърбия е ваксинирала почти една трета от 6,7-милионното си население. Сърбия е регистрирала повече от 722 220 заразени с COVID-19, от които са починали 7 118 души.