Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че страната му ще плати на всеки гражданин, който получи COVID-19 ваксина преди края на май, като това може да е първата схема в света за пари в брой срещу имунизация, предаде "Франс прес".  

Западната ни съседка купи милиони дози ваксини - от западни фирми, както и от Китай и Русия - и за кратко се превърна в регионален ваксинационен център, след като предложи шанс на чужденци да бъдат ваксинирани.

След пълното ваксиниране на около 1,3 млн. от седемте милиона души население, темпото на имунизиране се забави.

Сърбия обмисля задължителна ваксинация на медиците

Сърбия обмисля задължителна ваксинация на медиците

Не можем да изпаднем в ситуация, при която имаме заразен медик

"Всички, които... са получили ваксина до 31 май, ще получат 3000 динара (25 евро)", увери Вучич пред местните медии и добави, че очаква 3 млн. души да бъдат ваксинирани до края на месеца.

Вучич подчерта, че страната иска да "награди хората, които са показали отговорност".

Но той добави, че държавните служители, които не са получили ваксина, няма да получат платен отпуск, ако са се заразили с вируса.

Сърбия се надява още да увеличи ваксинацията си в четвъртък, като предлага ваксини в търговски центрове и награждава доброволците с ваучери.

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Ще може да произведе до 20 милиона дози от руската Sputnik V

"Не съм срещал в медицинската литература някой да плаща за COVID-19 ваксинации", подчерта сръбският епидемиолог Зоран Радованович пред "Франс прес", като допълни: "Така че може да сме първите не само в Европа, но и в света."

Той обаче предупреди, че стимулирането на ваксинацията с пари може да бъде нож с две остриета.

"Това ще подтикне някои от тези, които живеят в крайна бедност, да се ваксинират, но ще предизвика съпротива при някои от останалите", предупреди Радованович и изтъкна: "Логиката е следната: ако държавата ми плаща, за да направя нещо, което ми казва, че е за мое добро, тогава нещо е съмнително."

Някои компании предложиха на служителите стимули за получаване на COVID ваксина, а по-бедните страни в Азия и Африка са предлагали награди на ваксинираните в други кампании, но не откакто пандемията започна.