Севернокорейският пограничен град Кесон е поставен под пълна блокада, след като човек със симптоми на коронавирус "незаконно" е преминал границата. Това обяви вождът на Северна Корея Ким Чен-ун по време на извънредно противоепидемично заседание, съобщава севернокорейската държавна новинарска агенция.

Уточнява се, че въпросният "нулев пациент" е влязъл в комунистическата държава на 19 юли, след като е избягал в Южна Корея преди около три години. Оттогава той е под карантина, но "няколко медицински изследвания на секрецията на горния дихателен орган и кръвта на този човек" показаха "несигурни резултати".

Северна Корея с първи случаи на коронавирус?

Северна Корея с първи случаи на коронавирус?

Досега властите отричаха, но никой не им вярваше

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първият заразен с новия коронавирус (COVID-19), официално признат от Северна Корея.

На извънредно заседание вчера висшето държавно ръководство на Северна Корея и ръководителите на севернокорейското здравеопазване обсъдиха "опасната ситуация в град Кесон, която може да доведе до смъртоносна и разрушителна катастрофа".

Ким Чен-ун е казал, че е "предприел превантивната мярка за пълна блокада на град Кесон и изолирането на всеки район и област от другия/другите".

"Въпреки интензивните превантивни противоепидемични мерки, предприети във всички области в цялата страна и твърдото затваряне на всички канали за последните шест месеца, се случи критична ситуация, при която може да се каже, че ужасният вирус е влязъл в страната", е изтъкнал Ким, след като той инструктира всички отговорни институции "на всички нива и във всяка сфера" в цялата страна да са под възможно най-високата тревога.

Ограничителните мерки в Кесон са в сила от петък, уточнява севернокорейската новинарса агенция, докато местните власти работят за проследяване и тестване на контактите на въпросния човек, както и "тези, които са били в града през последните пет дни".

Вече изключително изолирана, Северна Корея почти веднага затвори оставащото си презгранично движение през януари, скоро след разпространението на епидемията от новия коронавирус извън китайския град Ухан. Въпреки че в пандемията бяха заразени над 16 млн. души по света, от които починаха близо 645 000 през следващите шест месеца, Пхенян досега отчита нулев брой заразени.