Общият брой на заразените с коронавирус в Южна Корея надхвърли 10 милиона, или близо 20% от населението, съобщиха властите в сряда, на фона на нарастващия брой тежки случаи и починали, които претоварват болниците и погребалните домове в цялата страна, предава Ройтерс.

Страната се бори с рекордна вълна на COVID-19, предизвикана от силно заразния вариант "Омикрон", но въпреки това властите отмениха досегашните си агресивни усилия за проследяване и карантиниране и облекчи ограниченията за социално дистанциране.

Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA) отчете 490 881 случая за вторник, вторият най-висок дневен брой, след като бе достигнат връх от 621 205 на 16 март.

Коефициентите на заразяване и смъртност в страната все още са далеч под тези, регистрирани на други места по света, въпреки че почти 87% от нейните 52 милиона жители са напълно ваксинирани, а 63% са получили и бустерна доза.

Фаучи не очаква нов COVID скок в САЩ

Фаучи не очаква нов COVID скок в САЩ

Въпреки скока в Европа и Азия

Но броят на смъртните случаи почти се е удвоил само за около шест седмици, като дневните смъртни случаи достигнаха 429 миналия петък.

Правителството в понеделник инструктира 60-те крематориума в цялата страна да работят с удължено работно време.

Броят на критично болните пациенти се движи над 1000 през последните две седмици, но може да нарасне до 2000 в началото на април, прогнозира друг служител на здравното министерство Парк Хян.

Към сряда около 64,4% от леглата в отделенията за интензивно лечение са заети, в сравнение с около 59% две седмици по-рано.

"Медицинската система е под значителен натиск, въпреки че все още работи в управляем диапазон", каза Парк на брифинг в сряда.

"Ще се съсредоточим повече върху високорисковите групи занапред и ще правим постоянни проверки, за да гарантираме, че няма "слаби места"," казва Парк.

Китай също се бори с невиждана от две години вълна на COVID-19 и страната затвори отново няколко града и се налага да преосмисли своята стратегия за нулева толерантност към коронавируса или да тръгне отново към затваряне на икономиката си като през пролетта на 2020 година.

Китай затвори още един 9-милионен град заради COVID-19

Китай затвори още един 9-милионен град заради COVID-19

Страната регистрира над 4000 нови случая на коронавирус