Да се лети с Доналд Тръмп на борда на Air Force One е като да си държан в плен, сътрудници на американския президент понякога се страхуват да се качат на правителствения самолет за дълги полет в чужбина, знаейки, че шефът им няма да използва леглата в носа на самолета, пише CNN в своя статия.

"Това е все едно да ви държат в плен", коментира служител, пътуващ с президента.

Настоящи и бивши служители описват пътуванията като изтощителни, а тези в чужбина са най-лошите. Продължителността може да е 20 часа, спалното пространство е ограничено. Телевизорите непрекъснато предават Fox News и ако заглавията в долната част на екрана, са неблагоприятни за Тръмп, помощниците знаят, че е време за турболенция.

Тази статия се основава на интервюта с пет настоящи и бивши служители, които са пътували с президента във Air Force One. Тръмп се очаква да измине 36 000 мили това лято, включително две пътувания до Япония и Европа.

Сега, в третата година от президентството си, няколко официални лица заявяват, че правят всичко възможно, за да избегнат пътуванията поради хаотичния характер на всичко случваща се междувременно.

По време на международни полети, Тръмп обикновено остава в предната кабина. Той прави четири неща, казват настоящите и бившите помощници: яде, гледа телевизия или чете вестници, разговаря с персонала и призовава приятели и съюзници обратно вкъщи, тъй като той се движи в чуждо небе.

Тръмп прекарва часове, преглеждайки новините и кабелните телевизии, записани на устройство, подобно на TiVo, или преглеждайки картонени кутии с вестници и списания, които са натоварени на борда. Той призовава спящите служители в кабинета си във всеки един момент, нетърпелива да обсъди предстоящите си срещи или да измисли отговор на нещо, което е видял в медиите.

Тръмп отдавна настоява, че медиите се отнасят несправедливо и ако той вижда нещо по телевизията, което го притеснява - "което той неизменно ще направи", той инструктира персонала си да го направи, независимо дали те са в Белия дом или летят над Атлантическия океан. Често, вместо да преглежда бележките за предстоящи двустранни срещи или да прелиства подготвените брифинги, президентът се интересува за негативно заглавие през този ден, като се оплаква, че никой от неговите предшественици не е бил подложен на такова отношение.

Веднъж, когато служител опитва да поспи преди приземяване, президентът изпраща друг сътрудник да го събуди, за да може да обсъди въпрос, който го тормози. "Той не заспива", коментира сътрудник.

Тръмп понякога приема хапче за сън, но никога не спи много - четири или пет часа нощем в Белия дом и спи още по-малко в самолета, според хора, които пътуват с него. Вместо това, той просто стои с часове, въпреки че служители го насърчават да се присъедини към първата дама Мелания Тръмп в частната каюта и да си почине. И всъщност не разговаря само по работа - президентът изпитва служителите за спорт или наваксва с клюки.

Във всяка администрация дългите презокеански пътувания са трудни, които често изискват дълги часове в самолета и малко сън. Освен спалнята на президента, Air Force One не е оборудван с легнали места, които сега са обичайни в търговските бизнес самолети.

Когато служителите успяват да спят, намирането на място е проблем. Без определени места за спане, те се борят за миниатюрни кушетки или се облягат в офис столове и подпират краката си на бюра. Някои са н пода в конферентните зали или на кожени пейки по протежение на самолета, а по-опитни служители са се научиха да си носят йога постелки, за да омекотят пода.

Графикът на Тръмп рядко включва срещи, които започват веднага след като пристигне в нова страна. Вместо това той предпочита да пристигне и да се насочи директно към хотела си, дори за няколко часа. Докато предишните президенти предпочитат да летят през нощта и да не губят скъпоценни часове, Тръмп често пристига през нощта и започва разговорите си чак на следващия ден.

Помощници и приятели го описват като нетърпелив пътешественик, който не обича особено чужди култури и би предпочел вместо това да спи в собственото си легло.

Част от притеснението му да остане извън страната твърде дълго е чувството, че се откъсва от политиката у дома. Това се утежнява единствено от модела и развитието на различните разследвания, които се случват около Тръмп, докато той е в чужбина. 

Той предизвиква хаос сред служители, тъй като изисква промени в графиците, които отдавна са планирани и приети.

След като разбира, че любимата му Fox News не е на разположение в чуждестранен хотел, агенцията за комуникации в Белия дом организира услуга за стрийминг, която му позволява да следи любимите си програми. Обикновено той иска няколко телевизора в стаята си, в зависимост от големината на пространството, коментира източник.

Тръмп предпочита пътувания, където е почетен гост, вместо големите срещи на върха, които са включени в календара на американския президент. По време на годишните срещи на Г-7 и Г-20, Тръмп се чувства изолиран от други лидери, според служители в администрацията.

Много по-предпочитани за Тръмп са държавните посещения, дадени от политици, които са податливи на ласкателства.

В момента Тръмп разглежда посещенията при японския император Нарухито и британската кралица Елизабет II като по-важни начинания, отколкото срещата това лято на Г-20 в Япония, въпреки че повишава интереса си към това събитие, като насрочва преговори с китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин в кулоарите.

Междувременно Белият дом не е обявил дали Тръмп ще присъства на тазгодишната Г-7 във Франция. Той се колебаеше и дали да участва в миналогодишната, с домакин на Канада.