Излизат наяве признаци, че ДАЕШ („Ислямска държава”) може да среща трудности при финансирането на своето управление върху части от Сирия и Ирак, дори и след като терористите генерират приходи от около 80 млн. долара на месец от данъци и продажби на петрол.

Това се посочва в нов доклад на анализаторите от IHS, консултантска компания в сферата на сигурността, съобщава „Блумбърг”.    

„Има индикации, че терористичната групировка изпитва затруднения да балансира бюджета си, съобщава се за орязвания на заплати на нейни бойци, рязък скок на цените на електроенергията и други основни услуги, както и въвеждането на нови земеделски данъци”, се посочва в доклада на IHS, който е базиран на открити разузнавателни източници, включително социални мрежи, както и контакти с хора от районите, контролирани от ДАЕШ.

Месечният приход на джихадистите в края на 2015 г. възлиза на около 80 млн. долара. Около 50 процента от тях идват от данъчно облагане и конфискация на имущество, докато около 43% от приходите се генерират от петрол. Трафикът на наркотици, продажбата на електрическа енергия и дарения сформират останалата част от бюджета на ДАЕШ.  

Усилията на предвожданата от САЩ коалиция да спре финансирането на ДАЕШ изглежда започват да дават резултат, отбелязва се в доклада, след като въздушните удари значително са ограничили капацитета на ДАЕШ да преработва нефт, както и способността ѝ да го транспортира в петролни цистерни. Терористичната групировка все още произвежда петрол, но загубата на лесен достъп до Турция след някои неотдавнашни поражения на бойното поле, заедно с усилията на турските власти да спрат контрабандата, са довели до това, ДАЕШ да зависи от вътрешните пазари в Сирия и Ирак.