ДАЕШ („Ислямска държава”) разпространи новo видео, което показва екзекутирането на петима британски шпиони. Във видеоматериалa също се отправят заплахи към британския премиер Дейвид Камерън заради кампанията на Обединеното кралство в Сирия, пише британското издание „Индипендънт”.

На видеото, което изглежда е публикувано от медийното звено на групировката, се виждат петима мъже, които носят оранжеви гащеризони и си „признават”, че са шпионирали за британските служби.

В 10-минутното видео британците са застанали на колене на земята преди петима екстремисти да ги екзекутират. Екстремист с британски акцент заявява, че те са били „изоставени” от правителството на Великобритания. На видеото маскираният терорист може да бъде чут да заявява: „Това е послание до Дейвид Камерън”, който е описван като „малоумник” и „роб на Белия дом”.

Обръщайки се към „народа на Великобритания”, екстремистът предупреждава, че ДАЕШ „един ден ще нахлуе на вашата територия, която ние ще управляваме с шариат”.

Терористът сравнява Камерън с „арогантните и глупавите си” предшественици Гордън Браун и Тони Блеър и заключва: „Вие ще изгубите тази война, както загубихте в Ирак и Афганистан. Но този път, когато загубите, вашите деца ще наследят вашата загуба и ще ви запомнят като глупаци, които са вярвали, че могат да се борят с ДАЕШ”.

Видеото завършва с трейлър, показващ запланувана за в бъдеще екзекуция и кратък клип с дете, което заявява с британски акцент: „Ние ще избием неверниците тук”.

Анализатори от Близкия изток отбелязват рязък скок на разпространяваните пропагандни видеа от ДАЕШ след изгубването на иракския град Рамади.

Великобритания бомбардира ДАЕШ в Сирия от 2 декември.