Филиал на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Египет в събота пое отговорност за атака, при която загинаха най-малко петима войници в размирния Синайски полуостров, съобщи АП.

Атентат срещу военни в Синай

Атентат срещу военни в Синай

Напрежение в Египет

Екстремистката група обяви за атаката в сряда в изявление, предадено от нейната информационна агенция Aamaq. Автентичността на изявлението не може да бъде проверена.

Атаката включваше засада на бойци срещу гранична охрана западно от средиземноморския град Рафах, който граничи с Ивицата Газа.

Военните казаха, че най-малко петима войници са били убити при атаката. Най-малко седем екстремисти също са били убити, се казва в съобщението.

Това беше втората атака на екстремистите за по-малко от седмица.

Миналата събота най-малко 11 войници бяха убити при една от най-смъртоносните атаки срещу египетските сили за сигурност през последните години.

ДАЕШ пое отговорност за серия атаки в Афганистан

ДАЕШ пое отговорност за серия атаки в Афганистан

За последните 2 седмици бяха извършени 4 големи терористични акта

Групировката "Ислямска държава" също така пое за атаката, извършена в град Кантара в провинция Исмаилия, който се простира на изток от Суецкия канал.

Египет се бори с бунта в Синай, който се засили, след като военните свалиха избран, но разделящ обществото ислямист за президент през 2013 г.

Екстремистите извършиха множество атаки, насочени главно към силите за сигурност и християните, но темпът им се забави през последните години.