Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) в събота пое отговорност за самоубийствения атентат срещу шиитска джамия в южния афганистански град Кандахар, при който загинаха най-малко 41 души и бяха ранени още 70, предаде АФП.

Нападението в петък се случи само седмица след поредната атака на "Ислямска държава" срещу поклонници на шиити в джамия в северния град Кундуз, която уби повече от 60 души.

В изявление, публикувано в канала си в Telegram, джихадистката група заяви, че двама атентатори-самоубийци са извършили отделни атаки в различни части на джамията в Кандахар.

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Този път кървавата баня е в южния град Кандахар

Групировката, яростен съперник на талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан през август, когато САЩ и техните съюзници се оттеглиха, счита шиитските мюсюлмани за еретици.

Талибаните, които завзеха контрола над Афганистан след свалянето на правителството, подкрепяно от САЩ, имат своя собствена история на преследване на шиити. Но новата ръководена от талибаните администрация обеща да стабилизира страната и след атаката на Кундуз обеща да защити шиитското малцинство, което сега живее под нейно управление.

ДАЕШ пое отговорност за атентата в Афганистан

ДАЕШ пое отговорност за атентата в Афганистан

Ислямска държава съобщава за много повече загинали