Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое вчера отговорността за нападението срещу пакистанското посолство в Кабул, което Исламабад определи като "опит за убийство", съобщи АФП.

В изявление, цитирано от джихадисткия монитор SITE, регионалният клон на Ислямска държава заяви, че е "нападнал отстъпника пакистански посланик и неговата охрана".

Припомняме, че охранител беше ранен при нападението в петък в афганистанската столица. Пакистанският премиер Шехбаз Шариф нарече това "опит за убийство" на ръководителя на мисията и поиска разследване.

Говорител на полицията в Кабул каза, че един заподозрян е бил арестуван и две оръжия са конфискувани, след като силите за сигурност са помели близка сграда.

Двама загинали при атентат в Кабул

Двама загинали при атентат в Кабул

Засега никой не е поел отговорност за експлозията

Въпреки че Пакистан не признава официално талибанското правителство на Афганистан, той запази посолството си отворено, дори когато твърдолинейните ислямисти поеха властта през август миналата година и поддържа пълна дипломатическа мисия. Исламабад отдавна е обвиняван, че подкрепя ислямистите, въпреки че подкрепя водената от САЩ инвазия в Афганистан, която ги свали от власт след атентатите от 11 септември. Пакистан е дом на повече от милион афганистански бежанци и порестата граница, която споделят, често е сцена на сблъсъци.

Служител на посолството заяви пред АФП, че нападател е стрелял зад прикритието на къщи, но посланикът и останалият персонал са в безопасност.

Говорител на външното министерство на Афганистан каза, че те остро осъждат "неуспешната атака". "Ислямското емирство на Афганистан няма да позволи на злонамерени лица да представляват заплаха за сигурността на дипломатическите мисии в Кабул", се казва в изявление, обещавайки да открие и накаже отговорните.

Самоубийствен атентат срещу офиса на бившия премиер на Афганистан

Самоубийствен атентат срещу офиса на бившия премиер на Афганистан

Един човек е загинал

Откакто се върнаха на власт, афганистанските талибани настояваха, че няма да позволят на чуждестранни бойни групировки да действат от родна земя.