След разпадането на Съветския съюз руската армия лежеше в руини. Дори по време на войната с Грузия нещата не й вървяха добре. От друга страна, военните действия в Украйна и Сирия показаха какви ужасни последици може да има изграждането на мощни оръжия и модернизацията на войските.

Въоръжените сили на Кремъл работят безпроблемно и бързо. В същото време Владимир Путин показа, че не приема световния ред, установен след Втората световна война, според който границите на държавите не се местят със сила. И тази позиция има последици не само за Балтийския регион. Понастоящем Русия разполага с изключително мобилни военни ресурси, напреднали изтребители и прецизно управлявани ракети, способни да ударят сърцето на Западна Европа.

Русия проведе изпитания на хиперзвуковата ракета Циркон

Русия проведе изпитания на хиперзвуковата ракета Циркон

Ударила е мишена в Баренцово море

За щастие имаме НАТО. И сега, след като американските избиратели отстраниха от власт Доналд Тръмп, Джо Байдън със сигурност няма да ни остави в беда, нали? За съжаление не всичко е толкова просто. САЩ имат други интереси в света и от десетилетия се оплакват от европейски паразити, които не искат да плащат за собствената си сигурност.

Нов общоевропейски дебат беше почти неизбежен. Първа говори немският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Никой не бива да "таи илюзии", че континентът може да бъде в безопасност без НАТО и неговия "гръбнак" - САЩ.

Френският президент Еманюел Макрон не се съгласи. Репликата на германката е "исторически погрешно тълкуване" на ситуацията, каза той, казвайки, че Европа трябва да формира стратегическа автономия. Само тогава можем да убедим САЩ, че приятелите му се отнасят сериозно към отбраната.

Русия пусна видео от изпитание на нова ПРО ракета

Русия пусна видео от изпитание на нова ПРО ракета

Условната цел е била поразена със зададената точност

И Крамп-Каренбауер, към които Ангела Меркел винаги се вслушва, и Макрон са прави. Но и на двамата липсва половината истина, всеки своя.

Тази дискусия е отчасти ехо от миналото. Франция винаги е била подозрителна към Съединените щати и се е смятала за la grande nation ("великата нация"), за естествен лидер на Европа.

През 60-те години на миналия ХХ в. френският президент Шарл де Гол дори извади страната от военно сътрудничество в рамките на НАТО.

Тихановска обеща да преразгледа договореностите на Лукашенко с Русия

Тихановска обеща да преразгледа договореностите на Лукашенко с Русия

Лукашенко бил загубил подкрепата на беларуския народ

Германия, която беше засегната от бедствията през първата половина на 20-ти век, по време на Студената война с благодарност прие защитата от Съединените щати и сега винаги трепва нервно, когато става въпрос за собствените си оръжия.

Великобритания, единствената сериозна военна сила в Европа освен Франция, винаги е подкрепяла НАТО и е предупреждавала срещу погрешни стъпки, които могат да отслабят трансатлантическия съюз. Brexit направи корекции в познатия модел. Великобритания представи голям нов отбранителен проект миналата седмица, но никой не знае как точно Лондон възнамерява да се впише в тази мозайка за сигурност в бъдеще.

Без съмнение Европа трябва да плати повече за собствената си защита, както казва Макрон.

През 2014 г. НАТО реши, че членовете му трябва да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП през следващите десет години, но за съжаление повечето от тях все още имат дълъг път. И не на последно място, това се отнася за такива големи държави като Германия и Италия. Байдън като президент ще промени тона, но не и спецификата на исканията. Не можете да разчитате на Русия.

Но идеята, че европейската армия в обозримо бъдеще ще може независимо да охранява границите на Европа без помощта на САЩ (и ядрен чадър), е утопия. Напротив, всички трябва да се надяват, че Джо Байдън ще се откаже от глупавото решение на Тръмп да изтегли американските войски от Германия.

Германското правителство не трябва да изгражда тръбопроводи с Путин. И е време французите да спрат да вярват, че руският президент ще стане партньор на Европа веднага щом бъдат отменени санкциите, наложени след анексирането на Крим.

За съжаление Русия има и други военни ресурси освен нервната отрова "Новичок". И трябва да се направи нещо с китайската диктатура.

Изборите на Джо Байдън дават шанс на западните демокрации да започнат отначало. В трансатлантическия договор има вътрешна власт, просто Европа (включително британците) и САЩ трябва да инвестират в нея - и пари.

Епидемията от коронавирус изтощава силите. Но защитните мускули така или иначе трябва да бъдат изградени.