Бившият кандидат за президент на Беларус, лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска заяви, че противниците на режима на Александър Лукашенко, ако дойдат на власт, ще преразгледат условията на последните договорености с Русия.

"Винаги сме се застъпвали и подкрепяме приятелски и партньорски отношения с Русия", заяви Тихановска в изявление, публикувано в официалния ѝ канал в платформата Telegram.

Тихановска доволна от общонационалната стачка в Беларус

Тихановска доволна от общонационалната стачка в Беларус

Тихановска описа участниците в стачките и протестите като "герои"

По думите ѝ "каквото и да е договорил Александър Лукашенко, той е загубил подкрепата на беларуския народ", поради което новите власти, според Тихановска, трябва да преразгледат всички сделки и договори.

В същото време тя подчерта, че "независимостта и суверенитетът не могат да бъдат предмет на договаряне".

Тези изявления бяха направени на фона на посещение в Минск на руския външен министър Сергей Лавров. След среща с руския първи дипломат Лукашенко заяви, че властите "биха искали да имат много близки, братски отношения" с Русия.

Тихановска за Беларус: Изтезанията се използват за заглушаване на цялата страна

Тихановска за Беларус: Изтезанията се използват за заглушаване на цялата страна

Повече от 7000 протестиращи са задържани в Беларус

Лавров отбеляза, че Москва е готова да подкрепи вътрешнополитическите инициативи на Лукашенко, а също така похвали действията на Минск за насърчаване на интеграцията на двете страни.

В Беларус продължават масовите протести заради резултатите от президентските избори през август. Според ЦИК Лукашенко е спечелил с 80,1 процента от гласовете, но опозицията не е съгласна. Противниците на властите смятат, че Светлана Тихановска е победител.

Редица опозиционни лидери, включително Тихановска, се намират в Полша и Литва. Лавров заяви по-рано, че литовските власти били "преминали всички граници на благоприличие" в поведението си в ситуацията около Беларус.

Многохиляден протест отбеляза 100 дни на недоволство срещу Лукашенко

Многохиляден протест отбеляза 100 дни на недоволство срещу Лукашенко

Предимно пенсионери се събраха в понеделник