Подкрепяният от Кремъл ръководител на Дагестан нареди във вторник да бъдат извършени проверки на миналото на политическия елит на страната, за да се увери, че никой няма връзки с радикалния ислям след нападението през уикенда, при което бяха убити 21 души.

Сергей Меликов, губернаторът на мюсюлманския южен регион, където въоръжени мъже нападнаха църкви и синагоги в неделя вечерта, каза, че също е против местните жени да носят воал с никаб след съобщения, че един от въоръжените мъже е планирал да избяга с никаб, маскиран като жена.

Атаката, която е третият сериозен инцидент в Русия тази година, свързан с ислямистки бойци, създаде главоболие за президента Владимир Путин, който казва, че страната трябва да съсредоточи ресурсите си върху спечелването на войната в Украйна, нещо, което Москва нарича специална военна операция.

"Разпоредих да бъдат проучени и проверени личните дела на всички, които заемат ръководни постове в Дагестан, включително и на депутатите от народното събрание (местния парламент). Ще го направим на няколко етапа", каза Меликов пред депутатите .

Решението на Меликов отразява опасенията, че политическият елит на Дагестан е бил инфилтриран от радикални ислямисти, след като двама от стрелците бяха идентифицирани като синове на местен служител, друг като минала връзка с прокремълска партия, а друг стрелец, идентифициран като роднина на бивш високопоставен служител.

Бившият съветник на Кремъл Сергей Марков твърди, че атаката е показала, че елитът на Дагестан е бил "заразен" от радикален ислям.

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан
Обновена

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан

Нападателите са убити, а синагогата дори е била запалена

Разположен на 1600 км южно от Москва, Дагестан, макар и беден, е стратегически важен за руската армия, която изгражда там военноморска база за своята "Каспийска флотилия".

На запад се намира Чечня, също мюсюлмански регион, където Москва води две войни със сепаратистите след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Новинарският канал РБК цитира Меликов, като споменава Магомед Омаров, ръководител на район в Източен Дагестан, чиито двама сина според него са сред нападателите.

Оттогава Омаров беше уволнен от поста си, изключен от управляващата партия "Единна Русия" и беше арестуван за 10 дни във вторник по обвинения в дребно хулиганство, след като беше разпитан от следователи, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Информационното издание Baza, което е известно със своите източници от правоохранителните органи, съобщи, че Омаров е казал, че не е разговарял със синовете си от дълго време, но е наясно с ислямистките им възгледи.

"Как би могъл областен ръководител да управлява община, ако не може да отгледа собствените си деца? Може би имаме повече районни ръководители, където действат спящи клетки на ислямистки бойци?" РБК цитира думите на Меликов.

Въоръжените нападатели са били от заможни семейства и са имали добри перспективи, добави Меликов.

Съобщенията, че един от въоръжените мъже е планирал да избяга, носейки воал с никаб, доведоха до продължаващ дебат в цяла Русия за това дали подобни дрехи трябва да бъдат забранени, като Константин Малофеев, виден руски православен бизнесмен и националист, се аргументира в полза на подобен ход.

Жителите на Махачкала, регионалната столица на Дагестан, във вторник съобщиха за по-строги мерки за сигурност с повече тежко въоръжени полицейски патрули и контролно-пропускателни пунктове за автомобили, докато градът отбеляза втори официален ден на траур.

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в  Дагестан

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор с Владимир Путин