Невиждани размери придобива Путиноманията, която се разпростира в Русия. Един от възможните варианти за съхраняване и продължаване на курса на Владимир Путин разиграха общественици от Владивосток.

Те посочиха сценарий, при който съпругата на президента Людмила Путина може да стане достойна смяна на своя мъж на президентския пост.

Днес организацията „Жените на Владивосток" излязоха с призив към Людмила Путина да се кандидатира за изборите, които ще се проведат през март 2008 година.  

Активистките от организацията считат, че това е най-надеждния начин да се съхрани приемствеността на властта. В текста на изявлението се казва, че гражданките от региона застъпват идеята за необходимост от продължаване на политиката на действащия президент. Тъй като според конституцията настоящият президент не може да се кандидатира за трети мандат, се предлага като възможен ход - кандидатура на съпругата му.

Активистите на движението изказват още своята убеденост, че Русия може да бъде управлявана от „мъдра и отговорна жена". „А Людмила Путина е не само съпруга на президента на Русия, но и авторитетен политик и обществен деятел", се казва в обръщението, което припомня някои от инициативите на Людмила Путина като създаването на Център за развитие на руския език и участието на президентската съпруга в международни конференции.
 

Жените на Владивосток" не е първата организация, която предлага издигането на Людмила Путина за поста президент. Още през април тази година с такава инициатива излезе обществено движение във Волгоград, което учреди и организация с името „За Путина. За жена президент!".

В града се проведоха акции за популяризация на идеята и изпратиха обръщение с молба Людмила Путина да даде съгласието си да бъде издигната като кандидат.

По оценки на политолози подобни акции в контекста на предизборна надпревара, принасят допълнителни точки за управляващата партия, коментират от Газета ру.  

Главният въпрос за изборите в политическото пространство се представя като референдум за одобрение на управлението на Путин, а затова и по аналогия препраща към темата за трети мандат, за подкрепата на Единна Русия", за издигането на съпругата на президент.. всичко това дава силен тласък.

Това е една вълна от обществени инициативи, които естествено, са най-изгодни за Путин и „Единна Русия", коментира ситуацията политологът Димитрий Гусев

Самият президент няколко дни се изказа в тази посока, като заяви, че победата на "Единна Русия" на предстоящите през декември избори ще означава доверие в управлението му и в него лично.
 

По мнението на друг политолог - Александър Кинев - такива инициативи може да се тълкуват преди всичко като израз на крайния фанатизъм на привърженици на президента. Техните акции се изострят в момента, когато бъдещето се вижда като опасно, тъй като наближава оттеглянето на Владимир Путин от президентския пост.
 

Когато в обществото започва нагнетяване на истерията около определена личност, то това естествено провокира вълна от фанатизъм. От тук логично следват предложения за радикални инициативи и като такава може да се определи и идеята за Людмила Путина - президент.

От една страна, това може да се тълкува като крайна форма на проявление на фанатизма, от друга страна, това може да се прави с желание да се покаже преданост на най-верните привърженици", коментира още Кинев.