Русия очаква да има диалог с администрацията на Доналд Тръмп по отношение на стратегическата стабилност, включително за ядрените оръжия.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на голяма годишна пресконференция в Москва, цитиран от световните информационни агенции.

Лавров добавил, че подобен диалог би могъл да включва свръхзвуковите оръжия, американския противоракетен щит в Европа, космическите оръжия и ядрените опити.

По думите му, Русия била готова да се срещне с администрацията на Тръмп и да обсъди тези въпроси, след като новоизбраният президент встъпи в длъжност.

Коментирайки въпроса със Сирия, Лавров обяви, че столицата Дамаск е била на две до три седмици от падане под контрола на терористите, когато Русия се намеси в подкрепа на сирийския президент Башар Асад в края на септември 2015 г.

Според него една от целите на предстоящите мирни преговори в казахстанската столица Астана е укрепването на крехкото примирие в раздираната от конфликт страна.

"Една от целите на срещата в Астана е на първо място да се укрепи примирието", изтъкна руският първи дипломат, имайки предвид насрочените за 23 януари мирни преговори между сирийския режим и опозицията, които бяха договорени с посредничеството на Русия, Турция и Иран.

Според Лавров преговорите трябвало също така да послужат като възможност за включването на полевите командири на бунтовниците в "политицеския процес" за спиране на кръвопролитията в Сирия.

Преходният екип на Тръмп беше поканен да вземе участие в преговорите, но все още официално не е отговорил дали приема поканата.

С посредничеството на Русия и Турция през миналия месец беше договорено прекратяване на огъня в Сирия, но без участието на САЩ, които взимаха участие в предишните подобни договорки.

Сирийските бунтовнически групировки обявих вчера, че ще участват в преговорите.