Турция едностранно е преместила държавната граница дълбоко в Сирия в района на река Африн, което по същество е превземане на сирийска територия. Това обяви посланикът на Сирия в Русия Рияд Хадад, цитиран от РИА "Новости".

"Турция се възползва от пресъхването на река Африн югозападно от град Жендерис и премести бодливата тел, която бележи границата между двете страни, дълбоко в нашата територия, като практически това вече е турска земя. По този начин се завладяват сирийски земи", подчертал Хадад.

"Ние смятаме, че подобни действия са нарушение на суверенитета на нашата страна", изтъкна посланикът.

По думите му, Анкара докарвала тежка техника в сирийската провинция Идлиб. Били са окупирани районите Кирбат и Атма. В Кесаб турски войски са влезли в няколко села, изсекли няколко борови и дъбови дървета, унищожили стотици маслинови дръвчета. В района на Дикмадаш те са окупирали хълм в близост до град Африн. Военните започват подготовка за изграждането на стена, която ще разделя овладените от тях територии и сирийските територии, допълни посланикът.

Изявленията на Анкара за приключването на операцията "Щит на Ефрат" са диаметрално противоположни на това, което се случва на терен, заключи сирийският дипломат.

Ако Турция не прекрати действията си в северната част на Сирия, Дамаск има право да отговори на агресията с всякакви средства, предупреди Хадад.

Турската армия на 24 август миналата година започна операция "Щит на Ефрат" срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), като с участието на сирийската опозиция овладя пограничния град Джараблус, както и Ал Баб.