сирияПодразделения на сирийската армия бяха дислоцирани в района на южния град Дераа, който стана арена на сблъсъци между демонстранти и полиция, предаде РИА Новости. В схватките със силите за сигурност загинаха няколко души.

"Ройтерс" съобщи, че при днешните протести силите за сигурност са предпочели да не пречат на демонстрантите и десетки войници с автомати "Калашников" са наблюдавали митингите отстрани.

В неделя в Дераа се проведе многохилядна демонстрация против разстрела на мирни протестиращи хора. Очаквано, митингът прерасна в битка с полицията, при която, по непотвърдени данни, загина един човек.

Демонстрацията беше организирана като отговор на силовото разгонване на друг протест в петък, когато загинаха петима души. Участниците в митинга призоваха за политически реформи и по-успешна борба с корупцията.

Сирийските власти обвиниха „подстрекатели" за безредиците. Като опит да успокои населението и особено младите хора, президентът Башар Асад намали задължителната военна служба от 21 на 18 месеца.

Разположената на юг от Дамаск провинция Хауран някога се е смятала за житница на Близкия Изток, но през последните години добивите паднаха заради отслабване на подземните води.

В централния град Дераа положението се влошава допълнително от големия брой изселници от североизточната част на страната. Заради сушата през последните години около 1 млн. души се е наложило да напуснат домовете си.